Revista presei economice, 2 decembrie
Articole din Curierul Naţional, Bursa şi Ziarul Financiar.
Articol de Costi Dumăscu, 02 Decembrie 2009, 10:35
Sectorul alimentar a picat testul în 2009 - titrează Curierul Naţional.
Încă de la sfârşitul anului trecut se preconiza că printre sectoarele care vor fi cel mai mult lovite de criză se va regăsi şi cel alimentar.
Şirul de falimente preconizat încă de anul trecut a fost confirmat în acest an, iar anul viitor produsele alimentare vor fi mai scumpe cu 10...15 la sută - preia Curierul Naţional opinia specialiştilor din domeniu.
10...15 procente este şi nivelul cu care se vor scumpi importurile de gaze ruseşti - anunţă ziarul Bursa. Cum marii consumatori de la noi au dreptul să cumpere gaze numai din producţia internă, casnicii rămân să "înghită" importurile ruseşti, pentru că producţia internă nu poate acoperi cererea. În aceste condiţii este clar că vom avea facturi mai mari de la 1 ianuarie - afirmă Bursa cu siguranţă, deşi în paragraful imediat următor ziarul reproduce declaraţia şefului Autorităţii pentru Reglementare în domeniul Energiei, care zice că statul are totuşi suficiente elemente să menţină preţul gazelor. Înţelege cine, ce poate...
Şi Ziarul Financiar încearcă prognoze pentru 2010 şi lansează o întrebare interesantă: în ce direcţie va merge euro după alegeri? Se va repeta scenariul de la sfârşitul lui 2008? Atunci - reaminteşte Ziarul Financiar - după alegerile parlamentare, cursul de schimb a sărit în aer, un euro a ajuns de la 3,8 lei la 4,3 lei în doar două luni. Specialiştii spun că acordul cu FMI ne oferă un anumit grad de protecţie, dar că riscurile unei deprecieri semnificative a leului continuă să existe, pentru că situaţia economică nu este deloc favorabilă şi trebuie adoptate măsuri nepopulare.
Schimbând domeniul, tot Ziarul Financiar consideră că numirea lui Dacian Cioloş în funcţia de comisar european pe agricultură, cea mai înaltă funcţie deţinută de un român într-o organizaţie politică europeană, va apropia România de negocierile cu UE şi de ţările care până acum au privit cu reticenţă potenţialul agricol al ţării noastre.