Revista presei economice, 2 decembrie
Articole din Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Florin Lepădatu, 02 Decembrie 2010, 10:59
Apropierea sfârşitului de an dă naştere la tot felul de bilanţuri, cele mai multe dintre ele fiind fireşte negative, în special din cauza recesiunii economice.
Cei mai mulţi se gândesc la noi plasamente, în speranţa unor câştiguri de bun simţ, şi nu a unor venituri substanţiale ca în anii trecuţi, când boom-ul economic permitea acest lucru.
Din Ziarul Financiar aflăm că plasamentele în aur au fost de departe cele mai profitabile în acest an, preţul oficial al aurului afişat de BNR crescând de la începutul anului cu 41 la sută, în condiţiile în care indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursă a crescut în aceeaşi perioadă cu 8,6 la sută, iar SIF-urile au pierdut circa 13 procente.
Astfel, cu 1.000 de lei investiţi la începutul anului, un investitor ar fi putut avea acum un profit de 660 de lei dacă ar fi investit în acţiunile Trans Mediaş sau o pierdere de circa 250 de lei, dacă ar fi mizat pe acţiunile Băncii Transilvania.
La fel pe RASDAQ, unde 1.000 de lei investiţii în Electromagnetica Bucureşti ar fi adus un profit de 700 de lei, în timp ce aceeaşi sumă plasată în titlurile companiei de construcţii Comnord Bucureşti s-ar fi înjumătăţit.
Situaţia este complet diferită faţă de 2007, când aproape orice acţiune mai lichidă putea aduce câştiguri de sută la sută în câteva luni.
Acelaşi ziar semnalează că peste 10 milioane de români beneficiază de diferite forme de ajutoare sociale care costă statul, anual, în jur de 2 miliarde de euro.
Ministerul muncii anunţă că lucrează la un "Cod social", care să reunească toate aceste ajutoare şi să le acorde doar acelora care au nevoie de ele.
Curierul Naţional face cunoscut faptul că emoţia stârnită de criza datoriei publice irlandeze a dus perechea valutară euro/dolar în aceste zile într-o zonă de suport de 1,3 dolari pentru un euro.
Tensiunea pe pieţele de capital continuă, iar pericolul intrării în incapacitate de plată a datoriilor ameninţă nu numai ţările sudice ale Europei (Spania, Portugalia), ci şi ţări "cu pretenţii" (Belgia, Italia şi chiar Franţa.
Anunţarea, duminica trecută, la Bruxelles, a acordului european privind deblocarea a 85 miliarde de euro pentru salvarea Irlandei şi a celui privind instituirea, după 2013, a unui mecanism permanent de salvare a ţărilor din zona euro ce ajung în incapacitate de plată a datoriilor nu au fost suficiente pentru a oferi garanţii investitorilor.