Revista presei economice, 19 martie
Articole din Ziarul Financiar, Economistul, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 19 Martie 2010, 12:16
Aprecierea leului, perspectivele pe termen scurt şi mediu ale economiei şi şomajului, dar şi ale pieţei imobiliare sunt câteva din principalele teme din presa economică.
Întreaga presă consemnează coborârea euro la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2009. "Leul, din ce în ce mai puternic", titrează Bursa.
"Cursul s-a întors în timp cu un an şi două luni."
Constatând că monedele din regiune s-au apreciat şi mai mult, Ziarul financiar scrie că dealerii estimează că leul a fost ţinut în frâu de intervenţiile repetate ale băncii centrale.
În absenţa lor, am fi avut un curs spre 4 lei pe euro, scrie Bursa.
Ziarul financiar relatează despre un raport al băncii britanice Barclays Capital, care şi-a temperat optimismul privind economia României, întrucât implementarea reformelor structurale se va face, dar într-un ritm lent.
Aceeaşi publicaţie comentează şi declaraţiile de ieri ale vicepreşedintelui Băncii Europene de Investiţii, Mathias Kollatz-Ahnen.
Cofinanţarea proiectelor cu fonduri structurale ar trebui să fie o prioritate pentru guvernul român pentru a contracara insuficienţa banilor la bugetul de stat.
Criza nu s-a terminat, chiar dacă punctul ei cel de mai de jos a a fost atins.
Împrumuturile acordate ţării noastre de Banca Europeană de Investiţii au atins anul trecut nivelul record de 1,48 miliarde de euro, singurul criteriu avut în vedere fiind calitatea proiectelor, relevă Bursa.
Curierul Naţional relatează despre declaraţia de ieri de la Vaslui a ministrului Muncii, Mihai Şeitan.
Acesta susţine că şomajul va înregistra încă o uşoară creştere în următoarele luni, urmată de o scădere în a doua jumătate a anului, astfel încât în decembrie să ajungem la o rată de 7,5 %, apropiată de cea a anului trecut.
Întreprinzătorii sunt mai puţin optimişti decât guvernanţii, constată Curierul Naţional.
Preşedintele Consiliului National al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu, consideră că, în cel mai bun caz, şomajul se va stabiliza în ultima parte a acestui an, o scădere fiind aşteptată abia în 2011. Deocamdată, unul din trei şomeri nu are loc de muncă de peste un an, titrează ziarul.
Lansarea oficială în România a maşinii Duster prilejuieşte Ziarului financiar întrebarea dacă aceasta mai este o maşină low cost.
20 % din clienţi au optat pentru modelul cu tapiţerie de piele.
Ziarele Economistul şi Curierul Naţional analizează situatia celor peste 10 000 de locuinte noi din Bucureşti care nu-si găsesc cumpărătorii.
Construcţia lor a început înaintea crizei mai ales în zone lipsite de mijloace de transport în comun, de şcoli şi centre comerciale, citim în Economistul.