Revista presei economice, 19 ianuarie
Articole din Ziarul financiar şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 19 Ianuarie 2010, 10:40
Sub titlul "Unde este avantajul concesiunii?", Ziarul financiar scrie că statul român a ales să construiască autostrada Comarnic-Braşov în concesiune, pentru că dacă ar fi construit-o din fonduri proprii ar fi crescut deficitul bugetar.
Până nu va circula prima maşină pe autostradă - termenul estimat fiind 2015 - consorţiul franco-elen Vinci-Aktor nu va primi niciun ban de la guvern, precizează ziarul.
Este vorba de cel mai dificil tronson din cadrul viitoarei autostrăzi Bucureşti-Braşov, relevă şi Curierul Naţional.
Cursul mai are doar un pas şi scade la 4 lei pentru un euro, titrează Ziarul financiar despre continuarea aprecierii monedei noastre naţionale.
În ultima lună, leul a câştigat peste 3 procente în faţa monedei unice europene.
Mai multe bănci vest-europene au pariat sute de milioane de euro pe aprecierea cursului, chiar sub pragul de 4 lei pentru un euro.
Iar o monedă prea puternică ar putea afecta serios economia aflată în recesiune.
Sub titlul "Spor la prime", ziarul Bursa relevă că guvernul cedează presiunii sindicale.
De teama protestelor de stradă anunţate pentru a doua jumatate a lunii ianuarie, executivul se gândeşte să reintroducă anumite sporuri ce fuseseră excluse prin noua Lege a salarizării unitare sau să le inlocuiască prin introducerea unor sume fixe.
Curierul Naţional publică un articol semnat de Andreea Paul (Vass), consilier personal al primului ministru, în care citim ca modul de elaborare şi implementare a politicilor publice şi calitatea infrastructurii reprezintă cele mai mari dezavantaje competitive ale României.
Chiar dacă ţară noastră a urcat în 2008 de pe locul 68 pe locul 64 ca performanţa de ansamblu în recentul raport global al competitivităţii alcătuit de World Economic Forum.
Ea se situează pe locul 129 la calitatea drumurilor, 128 în ce priveşte transparenţa politicilor publice, pe locul 117 sub aspectul favoritismului în luarea deciziilor Guvernului şi 112 în ce priveşte risipa banului public, capitol la care care chiar a pierdut un loc.
În sfarsit, un studiu publicat ieri de Eurostat prilejuieşte ziarului Bursa articolul intitulat România avea, in 2008, cei mai mulţi angajaţi cu risc de intrare sub pragul de sărăcie.