Revista presei economice, 19 februarie
Articole publicate în Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 19 Februarie 2010, 10:27
"Fără exporturi nu avem nicio şansă", titrează Ziarul Financiar care comentează reuniunea anuală de ieri de la Bucureşti consacrată necesităţii promovării comerciale mai intense a produselor româneşti.
Ţara noastră nu poate avea o creştere economică solidă pe temen lung fără o majorare solidă a exporturilor, îl citează ziarul pe ministrul Finanţelor. România are 130 de consilieri economici în 74 de state, dar pentru o bună parte a economiei ţării aceştia sunt inexistenţi, a declarat Sebastian Vlădescu.
În condiţiile în care China acaparează o parte crescândă a zonei exporturilor de mărfuri, o atenţie specială trebuie acordată de ţara noastră exporturilor de servicii, îl citează ziarul pe economistul şef al BNR, Valentin Lazea.
Ziarul Financiar publică şi punctul de vedere al preşedintelui Asociaţiei oamenilor de afaceri Florin Pogonaru. "Intrucât exporturile contribuie cu numai 30% la PIB, este evident că nu poţi avea creştere economică numai din exporturi si că, sub o formă sau alta, trebuie făcut ceva pentru a stimula consumul care se duce în producţia internă." Descurajarea consumului se poate transforma în consum din import.
Sub titlul Gazprom ne tentează iar cu South Stream, Curierul Naţional scrie că "ruşii au invitat Transgaz să participe la proiect, deşi compania este puternic implicată în proiectul Nabucco. Grupul energetic rus ne ademeneşte cu gaze mai ieftine, dar ne şi foloseste pentru a pune presiune pe bulgari", citim în Curierul Naţional. Articolul se încheie astfel: "Oficial, atât partea europeană cât şi cea rusă susţin că South Stream şi Nabucco nu sunt concurente ci complementare, însă rolul neoficial al proiectului Nabucco este de a reduce dependenţa Europei de gazele naturale importate din Rusia. Astfel, cele două proiecte sunt considerate concurente de către analişti, experţi şi observatori."
"Premise mai bune pentru rabla 2010", citim in Ziarul Financiar. Statul vrea să caseze 213 rable pe zi, de două ori mai mult decât anul trecut, titrează publicaţia. Aceasta pentru a îndeplini plafonul de 60 000 de unităţi propus de Ministerul Mediului.
În cursul anului trecut, Rabla a avut un randament scăzut : prin el au fost casate numai 32 000 de automobile, adică 104 pe zi, jumătate din plafonul propus. În 20 martie, va fi lansat şi programul similar pentru tractoare, scrie Ziarul Financiar.