Revista presei economice, 18 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 18 Iunie 2010, 10:59
Ziarul Financiar consemnează că "Guvernul demarează restructurarea dură a sectorului public, cea mai amplă din ultimii 20 de ani, salvând pentru moment sectorul privat de o creştere de taxe sau de o devalorizare abruptă a leului care ar fi împins afacerile - cele care finanţează sectorul public - şi mai jos pe panta recesiunii".
Ziarul notează că premierul nu a dorit să avanseze o cifră privind numărul total al funcţionarilor care urmează să fie disponibilizaţi până la sfârşitul anului pentru ca ţara noastră să se poată încadra în acordul cu FMI. Oamenii de afaceri estimează că 200 000 de birocraţi sunt în plus şi consideră că aceştia ar trebui să se îndrepte spre zona productivă. "Suntem o ţară sufocată de controlori", scrie Ziarul Financiar.
Curierul Naţional deplânge absenţa unui management profesionist al administraţiei. "Sunt foarte multe locuri unde oamenii nu au de lucru, dar sunt plătiţi". Pe de altă parte, scrie ziarul, "reducerea unitară a salariilor va afecta toţi angajaţii din sectorul de stat, inclusiv pe cei care au performanţe la locul de muncă. Astfel de situatii puteau fi eliminate dacă în instituţiile de stat activitatea salariaţilor ar fi fost evaluată pe baza unor criterii de performanţă precise şi clare. S-ar fi ştiut acum cine munceşte şi poate rămâne, cu salariul intact, şi cine ar fi trebuit să plece".
Sub titlul "Multe partide, dar un singur regim : Regimul corupţiei şi evaziunii", ziarul Bursa se întreabă de ce întârzie o lege specială pentru eradicarea comerţului la negru. Publicaţia furnizează pe două pagini exemple de piaţă neagră : 1 miliard de euro pe an industria de morărit şi panificaţie, 1 miliard îndustria textilă si a încălţămintei, 1 miliard de euro comertul ilicit cu ţigarete ş.a.m.d.
Bursa citează opinia unui om de afaceri mai sceptic care crede că "niciun partid nu-şi va permite "să radă" evaziunea, pentru că-şi pierde electoratul. Suntem într-un cerc vicios. Când vin alegerile, trebuie cotizat, trebuie strânse fonduri".
În editorialul de pe aceeaşi pagină din Bursa citim că "Din nefericire, istoria noastră este impregnată ideologic, nu doar în această perioadă de tranziţie, ci pe tot parcursul modernităţii, de obsesiile elitelor conducătoare, mereu în deficit de credibilitate sau de legitimitate: "linişte socială", "consens", "stabilitate". Alternativele sunt mereu subversive sau, în cel mai bun caz, decretate inutile", scrie Bursa.
In sfârşit, Ziarul Financiar relevă că "asistăm la o aberaţie". Trăim într-o ţară săracă, dar care consumă 70% medicamente scumpe, adică medicamente originale, cel mai mare procent din Europa. Pe fondul crizei, majoritatea statelor europene încercă să-si reducă cheltuielile cu sănătatea şi au în vedere diverse măsuri între care substituţia medicamentelor originale cu cele generice.