Revista presei economice, 18 februarie
Articole din Ziarul financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 18 Februarie 2010, 10:33
Din Ziarul financiar aflăm că oamenii de afaceri salută decizia guvernului de a aloca 2,6 miliarde de lei pentru garantarea de către stat a unor credite pentru cofinanţarea proiectelor autorităţilor locale dezvoltate cu banii Uniunii europene.
Este vorba de un program foarte bun pentru acele municipalităţi care mai au încă posibilitatea să se indatoreze, ca şi pentru societăţile comerciale care ar putea primi o gură de oxigen prin acest program, relevă oamenii de afaceri.
Aceştia regretă, in acelaşi timp, absenţa din ordonanţa de urgenţă a criteriului transparenţei. Altfel spus, garanţiile ar putea fi acordate netransparent.
Se garantează de către stat împrumuturile pentru cofinanţarea proiectelor de alimentare cu apă, dar asta poate însemna şi că aduci apă în piscina primarului folosind firma soacrei primarului, citim în Ziarul financiar.
Intrarea oficială a locuinţelor ANL în programul Prima casă este comentată de Curierul Naţional sub titlul "Piaţa imobiliară se va debloca la 500 de euro pe metru pătrat".
Preţurile de referinţă pentru vânzarea locuinţelor ANL au fost recepţionate cu suspiciune, scrie ziarul. Totusi, fiind apropiate de costuri, în condiţiile în care terenurile au fost alocate de autorităţile locale, aceste preţuri au fundamente economice.
Piaţa imobiliară nu se va debloca decât atunci când preţurile se vor apropia de paliere sustenabile. Or România rămâne o piaţă emergentă, cu un nivel al salariilor şi o productivitate mai mică, scrie ziarul.
Din Ziarul financiar aflăm că ţara noastră ocupă locul al doilea din Uniunea europeană dupa criteriul importanţei evaziunii fiscale. Suntem întrecuţi numai de Italia.
Atât Ziarul financiar cât si Bursa publică un interviu cu ministrul Agriculturii Mihail Dumitru.
Cum poate fi vindecată fractura dintre productia ţăranului şi frigiderul orăşeanului, umplut cu produse de la supermarket, unde ţăranul nu-şi poate vinde marfa pentru că nu se încadrează în parametri de livrare, greutate sau grăsime, întreabă ziarul.
Nu există alta soluţie decât asocierea pentru livrare, răspunde ministrul. Când e vorba de vânzare, fermierii trebuie să se asocieze, să-şi cumpere sortatoare, spre exemplu, la legume şi fructe şi să caute să intre astfel în lanţurile de magazine.
Există fonduri europene pentru aceste echipamente.
Curierul Naţional se ocupă de plata anticipată a impozitului pe profit de către firmele supendate, considerată o măsură abuzivă de către oamenii de afaceri. E ca şi cum statul, în lipsă acută de bani, se împrumută de la agenţii economici, scrie ziarul.