Revista presei economice, 18 decembrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Gândul şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 18 Decembrie 2009, 10:36
Părerile presei economice sunt împărţite şi cuprind multe nuanţe. Ziarul Financiar titrează interogativ.
Băsescu l-a chemat din nou pe Boc să repornească economia. Va reuşi de data asta ?
Situaţia politică s-a întors de unde a plecat în urma cu trei luni. PDL nu dă nici un semn că a acceptat criticile şi numeşte în poziţiile cheie aceiaşi oameni din guvernul anterior.
Ziarul Bursa titrează tranşant. O desemnare nesimiţită. În Curierul Naţional citim ca Boc 2 este cel mai bun înlocuitor pentru Boc 1.
Motivaţia prezentată de şeful statului este necesitatea urgentă de a avea un guvern în funcţiune pe 23 decembrie, care să depună bugetul în parlament până la sfârşitul anului.
Desemnarea lui Emil Boc ca premier este cea mai comodă soluţie pe care o avea la îndemână preşedintele.
Decizia mai arată şi că parlamentul nu înseamnă nimic, scrie Ziarul Financiar, care contniuă că nu este exclus ca peste câţiva ani, prin racolări masive, să avem un mare partid şi o opoziţie extrem de fragmentată.
Ziarul Financiar notează că decizia nominalizării lui Boc a fost primită cu optimism moderat de mediul de afaceri, care vede în ea o parte bună în sensul că cei care şi-au asumat măsurile de reformă negociate cu instituţiile financiare internaţionale se vor ocupa şi de implementarea acestora.
Cotidianul economic trece în revistă urgenţele noului guvern, între care reducerea cheltuielilor statului pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar.
Ziarul Gândul publică un interviu cu consilierul economic al premierului desemnat Andreea Paul fosta Vass, din care aflăm că reducerea cheltuielilor se poate face fie prin aplicarea legii pensiilor, a salarizării unice şi a restructurării agenţiilor, fie prin trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor un număr de zile în fiecare lună. Este vorba de măsuri foarte drastice pe termen scurt, care se pot face doar cu voinţa politică, releva consilierul.
Oamenii de afaceri cer şi ei guvernului să respecte acordurile încheiate cu FMI şi Comisia Europeană şi să nu cedeze în faţa măsurilor populiste, mai ales că presiunea campaniilor electoralale a încetat.
Ar fi cazul să fie eliminate şi acele măsuri proaste luate până acum, cum este impozirtul forfetar, citim în Ziarul Financiar.