Revista presei economice, 18 august
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Florin Lepădatu, 18 August 2010, 11:36
Din Curierul Naţionalaflăm că situaţia dificilă din ţară îi îndeamnă pe mulţi români să se reorienteze spre locuri de muncă în străinătate, în speranţa unui trai mai bun. Pentru a obţine un job în afara ţării aveţi nevoie de o firmă de intermediere care să vă faciliteze găsirea unui loc de muncă stabil şi bine plătit, dar în multe cazuri oamenii au fost păcăliţi, aşa că trebuie să fiţi atenţi când vine vorba de alegerea unui intermediar.
Ziarul Financiar ne arată că cine are un credit în derulare şi îşi permite să îl ramburseze anticipat, trebuie să profite acum de plafonarea comisionului la cel mult unu la sută, băncile fiind obligate momentan să aplice această prevedere, chiar dacă Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să renunţe la ea.
Principalii beneficiari ai acestei reglementări pot fi clienţii cu un istoric bun de plată, care au rămas prinşi în contracte cu dobânzi fixate la niveluri înalte în trecut, iar acum au acces la împrumuturi mai ieftine. Acelaşi ziar semnalează că România va avea anul acesta un produs intern brut de peste 511 miliarde de lei, conform noii prognoze luate în calcul la rectificarea bugetului, în scădere faţă de estimarea iniţială. Varianta iniţială a bugetului construit, pornind de la o ipoteză de creştere economică dovedită complet falsă, a fost girată în totalitate de FMI şi nici BNR nu a semnalat public riscul pe care îl implică elaborarea bugetului general consolidat după nişte premise atât de şubrede.
Deponenţii FNI au motive de îngrijorare, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Aurelian Popa, declarând pentru ziarul BURSA, că AVAS caută să amâne, pentru o perioadă de trei ani, plata banilor către cei care au jucat la Fondul Naţional de Investiţii. AVAS este obligată prin lege să despăgubească deponenţii FNI imediat ce banii îi intră în conturi, situaţie care sufocă activitatea Autorităţii de ani de zile. Dacă va fi aprobată, amânarea plăţii către păgubiţii FNI ar putea salva temporar veniturile AVAS, însă, la finele perioadei în care plata va fi sistată, statul va fi nevoit să dea mult mai mulţi bani decât în situaţia în care plăţile ar fi continuat după cum au fost programate.
Din paginile aceluiaşi ziar ne informăm că România şi alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei de la Bruxelles o scrisoare prin care solicită schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară, potrivit agenţiei Bloomberg. Recalculările propuse sunt legate de alocaţiile acordate sistemelor de pensii private, iniţiativa aparţinând Poloniei şi Ungariei. Economistul face cunoscut faptul că preconizata creştere a economiei mondiale a încetinit şi, după criza datoriilor din statele europene, noile provocări care se conturează sunt perspectivele economiei americane, datele dezamăgitoare privind economia Japoniei şi o relativă încetinire a economiei chineze, potrivit unui studiu realizat de compania Markit.
Ziarul Financiar precizează că atunci când vine vorba de maşini, sunt preferate mărcile locale. Cel mai popular autovehicul la americani este modelul Ford F-150, la francezi - Peugeot 207, la germani - Volkswagen Golf, în timp ce japonezii aleg Toyota Prius. Acelaşi spirit naţionalist se poate observa şi în cazul ruşilor, care preferă Lada Prioria.