Revista presei economice, 17 decembrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Decembrie 2009, 09:58
Presa economică relevă că dacă premierul desemnat azi de şeful statului va fi primul care nu va putea invocă greaua moştenire primită de la guvernul precedent.
Sub titlul "FMI dă drumul la bani, numai să aibă cine să semneze de primire", Ziarul Financiar consideră că principala provocare este acum formarea unui nou guvern, care să trimită cât mai repede în parlament bugetul pe 2010 pentru aprobare.
Şeful misiunii FMI a arătat că există posibilitatea ca următoarele două transe, de circa 2,3 miliarde de euro, să fie virate simultan, în luna februarie.
Însă România nu scapă de reducerea cheltuielilor publice pentru a reuşi să reducă deficitul bugetar de la 7,3 la sută din PIB estimat pentru acest an la 5,9 din PIB anul viitor, scrie ziarul.
Modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare va aparţine exclusiv guvernului român, precizează Bursa, iar una din modalităţi constă în concedieri.
Curierul Naţional relevă că viitorul guvern va avea o sarcină dificilă, aceea de reducere drastică a cheltuielilor cu salariile în sectorul public, în special în administraţia centrală şi locală, iar pentru acest lucru va fi nevoie de o voinţa politică puternică şi de un proces eficient de negociere cu sindicatele. Potrivit estimărilor BCR, rata somajului va urca de la circa 7,8 la sută în prezent la 9,4 la sută anul viitor.
Şi acesta, remarcă Ziarul Financiar, în condiţiile în care plecarea la munca în străinatate a foarte multor români pune mai puţină presiune asupra ratei somajului.
La sfârşitul anului trecut, cetăţenii români formau cea mai mare comunitate de imigranţi din Uniunea Europeană proveniţi dintr-o altă ţară membră a blocului comunitar.
Circa 1,7 milioane de români lucrau oficial în alte state membre ale Uniunii, la sfârşitul anului trecut, cei mai mulţi dintre ei fiind înregistraţi în Spania, 735 000 de persoane, scrie Ziarul Financiar.
Acelaşi cotidian îşi deschide ediţia cu ceea ce el numeşte surpriza anului: Bank of Cyprus a preluat 9,7 la sută din acţiunile Băncii Transilvania, singura bancă privată de top zece cu acţionariat privat românesc.
Este incert dacă se pregăteşte o preluare integrală. Cel mai mare acţionar individual al Băncii Transilvania rămâne pentru moment Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).