Revista presei economice, 16 iunie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Jurnalul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 16 Iunie 2010, 11:01
Cotidianul Bursa rezumă ziua de ieri sub titlul "Moţiunea a picat: Boc a scăpat".
"Din punct de vedere economic, situaţia rămâne complicată, votul de ieri rezolvând parţial doar problema instabilităţii politice", scrie ziarul.
Ziarul Financiarrelevă că "analiştii economici au reacţionat pozitiv la respingerea moţiunii, însă avertizează că măsurile de reducere a cheltuielilor publice care vor intra în vigoare în urma votului în Parlament nu sunt suficiente, întrucât economia are nevoie de investiţii pentru a-şi reveni".
"Trebuie ca statul să înlocuiască o cheltuială nesănătoasă - cu salariile, cu unele sănătoase - cu investiţii", îl citează ziarul pe Alexandru Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
"Va investi statul mai mult în 2010?" se întreabă în Ziarul Financiar Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Greu de crezut. Statul acum nu are de unde să ia bani în plus atâta timp cât la buget nu intră mai mulţi bani. Şi atunci, unde să căutăm o şansă? Desigur, la acei întreprinzători privaţi care au învăţat să se bată ca să-şi construiască avantaje competitive. Şi la capitalul străin. Cu convingerea că numai încurajarea investiţiilor ne va aduce noi disponibilităţi băneşti", scrie Adrian Vasilescu în Ziarul Financiar.
Cotidianul menţionat citează şi opinia economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, după care "problema primordială este nivelul nesustenabil al cheltuielilor sociale şi ineficienţa cheltuirii banilor publici, în timp ce veniturile sunt afectate de colectarea slabă şi evaziunea fiscală".
Curierul Naţional citează un exemplu: "Consumul ţigărilor de contrabandă a depăşit în ianuarie 36%. Doar 2-3% din ţigările ilicite sunt confiscate de autorităţi.
"Din contrabanda cu ţigări, numai în 2009 pierderile la buget au fost de 700-800 milioane de euro. Cele mai multe dintre tigările de contrabandă sunt moldoveneşti şi chinezeşti".
Ziarul Financiar analizează situaţia din sectorul imobiliar, unde "cel puţin un proiect din cinci este pasibil de intrare în insolvenţă din cauza restanţelor faţă de bănci, furnizori sau clienţi, astfel că împrumuturile cu probleme, pentru care băncile ar putea fi nevoite să constituie provizioane, s-ar putea ridica la peste 1 miliard de euro. "
Curierul Naţionalconstată şi el că "9 din 10 amatori de apartamente oferă sub 40 000 de euro" şi se orientează către un apartament într-un bloc vechi. "Cel mai important criteriu este preţul."
Cum nici piaţa cărţii nu se simte prea bine, Jurnalul Naţional prezintă o campanie ce se desfăşoară de ieri prin magazinele Diverta din Bucureşti si Cluj şi care "are toate şansele să prindă".
Intitulată "Donezi carte, ai parte!" şi respectiv "Cărţi vechi pentru cărţi noi", campania este inspirată de programul Rabla din industria auto. "
În schimbul unei cărţi vechi primeşti un cupon de reducere de 15% pentru un volum nou.
Cărţile donate vor fi direcţionate către bibliotecile unor şcoli şi centre de copii şi de bătrâni.