Revista presei economice, 16 iulie
Articole din Bursa, Curierul Naţional şi Ziarul Financiar.
Articol de Dinu Dragomirescu, 16 Iulie 2010, 14:17
Clarificările aduse ieri de guvernatorul BNR Mugur Isărescu ocupă spaţii ample în toate ziarele de azi, alături de alte articole privind necesitatea unor măsuri coerente pentru stoparea declinului şi relansarea economiei româneşti.
Întreaga presă comentează veritabila lecţie de economie oferită ieri de guvernatorul BNR Mugur Isărescu la un seminar pe tema rezervelor internaţionale ale României.
Bursa titrează: "Rolul BNR nu este să finanţeze deficitul bugetar". Aceeaşi idee revine şi pe prima pagină din Economistul : "BNR nu poate plăti pensiile şi salariile din rezerva naţională".
În articolul intitulat "Platoşa de 32 de miliarde de euro" cu care îşi deschide ediţia, Curierul Naţional subliniază "rolul important al rezervei internaţionale a României pentru menţinerea încrederii creditorilor în bonitatea ţării".
Ziarul Financiar reţine şi el ideea că "banii din rezerva BNR nu pot merge la plata pensiilor", dar si că "se pune prea multă speranţă" în creşterea economică drept soluţie pentru problema deficitului excesiv al statului. "Problemele bugetului sunt structurale, sunt enorm de mari. Putem să creştem şi cu 8% şi tot trebuie să facem ajustări.
Nu facem direct, ci prin inflaţie. Dacă nici pe calea aceasta, se va face pe căi mai brutale", a declarat Mugur Isărescu.
"Guvernatorul consideră" - citim în Curierul Naţional - si că dezbaterile publice ar trebui să ţină seama de aceste realităţi, iar partidele politice, pe lângă consultanţi juridici, să aibă şi consultanţi financiari.
"Inainte de toate trebuie un minim de înţelegere a problemelor economice sau măcar a celor aritmetice", îl citează ziarul pe guvernatorul BNR.
Ziarul Financiar publică în context opinia că "ţara este condusă amatoristic, fără date, ca o maşină fără bord" şi avansează şi o explicaţie: "România a rămas la nivelul liderilor un model autarhic. Tinerii şcoliţi în străinătate după 1989 nu pătrund în nucleul dur al puterii decât dacă sunt fii sau fiice ale celor aflaţi astăzi în primele eşaloane.
"Pentru un stat tânăr, neformat, neîmprospătarea elitelor prin selecţie transparentă înseamnă eşec. (...) Antiselecţia celor care administrează resursele publice din economie, adică cele 40 de miliarde de euro anual care se strâng din contribuţii sociale şi taxe, costă la fel de mult ca investiţiile faraonice dar fără sens economic dinainte de '89".
Sub titlul "Dialogul social a fost inexistent în ultimele două luni", Bursa publică un articol despre scrisoarea deschisă adresată de Uniunea Generală a Industriaşilor din România primului ministru Emil Boc prin care "solicită iniţierea dialogului social, pentru a găsi soluţii impotriva declinului economic".
"Este nevoie de măsuri hotărâte din partea Guvernului pentru stoparea declinului şi relansarea economiei româneşti", citează ziarul din declaraţia preşedintelui UGIR 1903, Cezar Corâci.