Revista presei economice, 16 aprilie
Articole din Bursa şi Ziarul Financiar.
Articol de Dinu Dragomirescu, 16 Aprilie 2010, 10:02
Cresterea competitivităţii firmelor - esenţială pentru trecerea la euro, găsirea unei alte soluţii tehnice - cheia ieftinirii proiectului autostrăzii Comarnic-Braşov, vânzarea în bursă de către guvern a acţiunilor deţinute în companiile energetice şi reapariţia reclamelor la creditele bancare sunt câteva din subiectele centrale din presa economică de azi.
Ziarul Financiar îşi deschide ediţia cu un articol despre seminarul organizat ieri la BNR pe tema competitivităţii exporturilor, la care a participat şi guvernatorul bancii, Mugur Isărescu.
"A considera zona euro ca un fel de panaceu este periculos", a avertizat acesta.
Este esenţial să intrăm bine pregătiţi în zona euro, iar obiectivul de trecere la euro din 2015 reprezintă un stimulent pentru realizarea reformelor necesare.
Este esenţial ca firmele din România să acţioneze pentru creşterea competitivităţii prin măsuri la nivel microeconomic - îmbunătăţirea calităţii produselor şi a productivităţii muncii şi identificarea unor pieţe de desfacere, declara la seminar Surica Rosentuler, directorul Direcţiei de Studii şi Publicaţii din BNR.
"Autostrada Comarnic-Brasov poate fi construită mai ieftin, cu alţi investitori", titrează ziarul Bursa citându-l pe preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
"Nu este un eveniment care ar trebui să ne întristeze. Cred că este mai bine pentru statul român, care poate face acest tronson cu alţi investitori privaţi, pe bani mai puţini, tot în parteriat public-privat. Cheia ieftinirii proiectului este alegerea altei soluţii tehnice", declară Alexandru Dobre.
Băncile nu au avut incredere în proiectul costisitor din care s-au retras ieri constructorii aleşi. Ar fi fost o surpriză dacă consorţiul Vinci-Aktor găsea finanţare pentru acest proiect, citim în Ziarul Financiar.
"Proiectul a fost început în 2007 pe nişte premise pozitive ale economiei, care acum nu mai sunt valabile", scrie cotidianul citat cu referire la criza financiară.
Ziarul Bursa reaminteşte că "Vinci a mai câştigat, în urmă cu mulţi ani, licitaţia pentru concesionarea acestui tronson. Numai că, la data respectivă, Vinci a propus un traseu mai puţin costisitor, cu doar 3 km de tuneluri în munte, la un preţ foarte bun. Licitaţia a fost anulată odată cu schimbarea Guvernului."
Mai multe ziare comentează intenţia executivului de a vinde pe bursă acţiuni la companii listate, precum Petrom şi Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz.
Guvernul va exercita şi opţiunea de vânzare a titlurilor deţinute la companii energetice privatizate, scrie şi Bursa.
Încasările estimate s-ar putea ridica la 1 miliard de euro şi ar intra într-un Fond special al Ministerului Economiei destinat finanţării investiţiilor, relevă şi Ziarul financiar. "Este o veste bună pentru Bursă", estimează publicaţia.