Revista presei economice, 15 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Economistul, Curierul Naţional, Săptămâna Financiară.
Articol de Dinu Dragomirescu, 15 Iunie 2010, 11:27
Ziarul Financiar constată că "parlamentarii de la Bucuresti au ajuns astăzi în ruşinoasa situaţie de a decide tăierea salariilor şi pensiilor pentru a putea frâna spirala datoriilor ţării", mai ales că "majoritatea celor afectaţi de măsurile de austeritate sunt cei care au venituri mici".
"Situaţia disperată în care a ajuns România astăzi, să taie din fiecare pensie 15% şi din salariile bugetarilor 25%, nu este altceva decât rezultatul politicilor nesănătoase pe care le-a dus de cinci ani încoace", scrie ziarul.
"Vom reuşi o ajustare?" se intreabă ziarul, care relevă o dilemă: "Dacă moţiunea trece, guvernul este demis, iar România va intra într-o situaţie de instabilitate politică, în urma căreia cu greu va putea fi menţinut deficitul de 9% din PIB".
Dar şi capacitatea guvernului Boc de a duce la bun sfârşit reformarea sistemului este pusă sub semnul întrebării "din cauzã că cei mai mulţi dintre cei care fac parte din echipa sa au fost membri în guvernele ultimilor cinci ani, care au pierdut controlul cheltuielilor publice".
Cotidianul Economistul consideră că măsurile de reducere drastică a pensiilor şi salariilor bugetarilor nu rezolvă problema şi se pronunţă în mod explicit în favoarea constituirii degrabă a unui nou guvern care "să adopte măsuri menite să oprească declinul economic şi să creeze premisele pentru o creştere sănătoasã. In rândul urgenţelor - continuã ziarul - se înscriu anularea tuturor contractelor cu clientela politică, surse de jaf pe seama banului public, desecretizarea contractelor în domeniul energiei, punerea în ordine a întregului sistem de achiziţii publice, ceea ce presupune şi adoptarea unor reglementări în domeniul transparenţei".
În Curierul Naţional citim: "Dacã observăm că politicienii sunt împărţiţi în două tabere în ceea ce priveşte necesitatea unui nou acord, se pare că analiştii şi reprezentanţii mediului de afaceri sunt de părere că un nou împrumut de la FMI este inevitabil".
Sub titlul "În loc să stimulãm investiţiile, umflăm birocraţia", acelaşi cotidian relevă că avizele pentru certificate sau autorizaţii de construcţie durează (acum) mai mult decât înainte, deşi investiţiile sunt esenţiale pentru redresarea economiei.
Săptămâna Financiară se întreabă cu ce bani vor funcţiona spitalele trecute în subordinea autorităţilor locale într-un articol intitulat "Falimentul bântuie pe holurile spitalelor aşteptând descentralizarea" şi evocă "riscul de baronizare a sistemului medical".