Revista presei economice, 15 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional, Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 15 Iulie 2010, 11:27
Ziarul Financiar consacră un articol noului plan de relansare care ar urma să fie anunţat de Guvern săptămâna viitoare.
Sunt puse pe două coloane măsurile pe care ar urma să le propună Guvernul mediului economic şi efectele lor probabile.
Ziarul trece în revistă şi cerinţele adresate de oamenii de afaceri Guvernului. Ideea că totul se rezolvă dacă sunt concediaţi oameni este falsă.
"Statul trebuie sa se restructureze din temelii."
Ziarul Bursa publică un articol din care rezulta că UDMR ar putea să se retragă de la guvernare dacă propunerile sale anticriză vor fi ignorate.
Sub titlul "Cum poate fi construit bugetul pentru ca Romania să funcţioneze în continuare?", Ziarul Financiarse întreabă de ce Guvernul nu reduce drastic cheltuielile de personal.
La o privire mai atentă, nu autorităţile centrale au cele mai mari cheltuieli de personal, ci administraţiile locale.
"Însă cea mai mare problemă este la cheltuielile cu personalul ale instituţiilor autofinanţate: 12,9 miliarde de lei în 2009, de trei ori mai mult faţă de 2004. (...) Nesupravegheate, aceste instituţii au folosit majorarea veniturilor - aşa numitele taxe parafiscale - în special pentru majorarea propriilor salarii."
Cotidianul Economistul publică un articol intitulat "ANAF sub lupa FMI" în care relatează despre misiunea tehnică a Fondului Monetar Internaţional sosită la Bucureşti cu scopul de a consilia experţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală cu privire la măsurile pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor.
Întreaga presă economică prezintă şi adesea şi comentează aplicarea începând de azi a legii asigurărilor obligatorii pentru locuinţe.
Măsura "dă startul unei adevărate lupte între asigurători pentru clienţi: cine va ajunge primul la client, în condiţiile în care preţul este acelaşi în cazul tuturor", scrie Ziarul financiar.
Cotidianul citat estimează că "adevărata miza a intrării pe piaţa asigurărilor obligatorii de locuinţe nu sunt încasările, care s-ar ridica la 150 de milioane de euro dacă toate casele ar fi asigurate, ci posibilitatea de a vinde noilor clienţi şi alte tipuri de asigurări".
Asigurătorii vor avea nevoie de sute de mii de agenţi pentru a ajunge la clienţi, mai ales în zonele rurale, acolo unde nu există sucursale.
Ziarul semnalează si opinia unor asigurători că unele prevederi din legislaţie sunt neclare.
Ziarul financiar îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "Bâlbâială de doi ani la cea mai mare investiţie din România.Începerea lucrărilor la noile reactoare de 4 miliarde de euro de la Cernavodă ar mai putea întârzia un an, după doi ani de negocieri fără rezultat."
Curierul Naţional scrie pe aceeaşi temă că "haosul strategiei energetice a României, creat pe de o parte de lipsa fondurilor necesare investiţiilor şi, pe de alta, de inconsecvenţa deciziilor privind acest sector ar putea determina tergiversarea derulării celui mai ambiţios proiect al României de după '89, cel al construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă".