Revista presei economice, 15 decembrie
Articole din Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 15 Decembrie 2009, 10:22
Curierul Naţional constată că terminarea celei mai scumpe campanii electorale de când democraţia s-a întors pe plaiurile mioritice găseşte România valsând pe o pânză subţire de păianjen.
Ţara noastră nu este în situaţia Poloniei, singurul stat din Uniunea Europeană care înregistrează o creştere economică în acest an. Polonia îşi asigură dezvoltarea din consumul produselor autohtone. România importă până şi flori: 12 milioane de euro în primele opt luni, exportând pentru doar 3000 de euro, scrie publicaţia citată.
Întrebarea "când vin banii de la FMI?" face să curgă multă cerneală în presa de azi.
Premierul interimar Emil Boc este optimist în ceea ce priveşte încasarea în ianuarie a cel puţin uneia din următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, dacă nu chiar a ambelor, citim în Ziarul Financiar.
Însă fără existenţa unui buget credibil pentru 2010, cu venituri şi cheltuieli realiste şi aprobat de Parlament, este puţin probabil să vedem banii prea repede, scrie ziarul.
Pentru acoperirea deficitului bugetar din 2010 nu există alternativa la finanţarea externă, în condiţiile în care băncile care au ajutat în acest an Finanţele să acopere golul de resurse, îşi ating limitele de expunere în România impuse de prudenţă.
Finanţele au împrumutat în noiembrie 2,2 miliarde de euro de la băncile locale prin vânzarea de obligaţiuni în euro, relevă Ziarul Financiar.
În plus, scrie ziarul, statul nu are de finanţat doar deficitul bugetar din acest an, ci trebuie să se gândească şi la primele două luni din 2010, având în vedere că în ultimii ani încasările bugetare au fost destul de reduse în ianuarie şi februarie.
Ziarul Financiar citează din cel mai recent sondaj Eurobarometru care arată că situaţia economică este cea mai gravă problemă cu care se confruntă România în prezent.
Curierul Naţional constată că situaţia economică actuală a afectat şi o categorie de persoane care, obisnuită cu banii uşor câştigaţi, se vede acum nevoită să renunţe la preţuri de nimic la obiecte de lux cumpărate pe bani grei. Criza financiară a creat o piaţă second hand a produselor de lux, scrie ziarul sub titlul "Faliţii crizei ăşi vând maşinile şi ceasurile".
În sfârşit, Ziarul Financiar face un elogios portret al lui Paul Samuelson, primul american laureat al premiului Nobel pentru economie, în 1970. Paul Samuelson a redefinit economia modernă, transformând-o dintr-o ştiinţă teoretică în una practică, scrie ziarul.