Revista presei economice, 15 aprilie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 15 Aprilie 2010, 11:29
"Guvernul Boc 3 trece la restructurarea 2", titrează Ziarul Financiar. Publicaţia constată că la mai bine de un de când guvernul Boc 1 anunţa restructurări severe pentru a ajusta cheltuielile guvernamentale la realitatea dură a economiei, nu este clar cum va fi făcută noua restructurare de vreme ce nimeni din Guvern nu ştie care a fost rezultatul primei restructurări.
Cert este că ieri premierul le-a mai dat răgaz miniştrilor săi încă trei săptămâni pentru a prezenta planul de restructurare a instituţiilor din subordinea ministerelor, după ce, cu puţin inainte de Paşte, aceştia obţinusera două săptămâni pentru a veni cu planuri de reorganizare. Decizia intervine după ce luni seara, într-o emisiune televizată, şeful statului a criticat Executivul că nu reduce cheltuielile publice, relevă şi ziarul Bursa.
Ziarul Financiar prezintă principale puncte de vedere dezbătute ieri la un seminar pe tema medernizării sistemului fiscal. "Consultanţii fiscali sunt sceptici că legea responsabilităţii fiscale va aduce stabilitate şi predictibiliate. Legea respectivă riscă să rămână doar un angajament bifat în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional."
Toată lumea vorbeşte de reducerea cheltuielilor bugetare, dar în egală măsură se discută şi de creşterea veniturilor, iar primul lucru care se vehiculează este majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), ca o soluţie pentru îndeplinirea obiectivului de deficit. Pentru experţii fiscali, "întrebarea nu este dacă va fi majorată TVA, ci când", titrează Ziarul Financiar.
Publicaţia relatează că "una din solicitările cele mai vehemente din partea oamenilor de afaceri este ca Fiscul să aplice un tratament de reciprocitate şi aşa cum calculează din oficiu penalităţi de întârziere la plata obligaţiilor contribuabililor, la fel să-şi calculeze automat dobânzi atunci când nu restituie la timp către companii sau persoane fizice sumele încasate peste ceea ce era cuvenit, mai ales în cazul TVA de rambursat."
Tot la capitolul fiscalitate, Curierul Naţional publică un articol sub titlul "Forfetarul va da lovitura de graţie firmelor". Numărul insolvenţelor a crescut cu 27% în primul trimestru, iar cel al suspendărilor de activitate de 4,5 ori.
Mai multe cotidiane economice comentează denunţarea unilaterală de către consorţiul franco-elen Vinci-Aktor a contractului privind autostrada Comarnic-Brasov, cu trei zile înainte să vină cu banii. Ziarul Financiar relevă că era primul contract public-privat din infrastructura de pe piaţa locală şi cel mai important obiectiv din al doilea mandat al preşedintelui Traian Băsescu. Finalizarea lucrărilor, programată pentru 2014, urma să aibă loc chiar înainte de finalul mandatului. Autostrada era cel mai complicat proiect de infrastructură construit vreodata în România, având tuneluri pe o lungime de 30 km şi poduri şi viaducte pe o distanţă de 8 kilometri. Ea nu putea fi construită cu bani de la bugetul de stat, pentru că cel puţin până în 2020 nu erau bani prevăzuţi pentru acest proiect. Singura alternativă a fost realizarea unui parteneriat public-privat. Din cauza crizei financiare, băncile au solicitat costuri mai ridicate pentru proiectele realizate în concesiune, scrie ziarul. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale trebuie acum să analizeze din nou proiectul pentru a vedea dacă trebuie să schimbe ceva, dacă va mai fi realizat în concesiune şi când se va întâmpla acest lucru, pentru că reluarea licitaţiei ar conduce din nou la blocarea proiectului, deoarece nu există bani pe piaţa internaţională, citim în Ziarul Financiar.