Revista presei economice, 14 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 14 Iulie 2010, 10:53
Sub genericul "Disputa sistemului de impozitare", Ziarul Financiar publică mai multe articole al căror mesaj este explicit redat încă din titluri: "Varianta renunţării la cota unică bulversează din nou mediul politic şi pe cel de afaceri", "Oamenii de afaceri acuză complicarea sistemului fiscal şi scumpirea forţei de muncă", "Impozitul progresiv ar fi o mare greşeală", "Guvernul Boc şi-a pus mandatul pe masă în apărarea cotei unice. Şi acum?".
"Experţii în domeniu susţin că renunţarea la cota unică ar însemna un pas înapoi pentru politica fiscală a României şi pierderea competitivităţii faţă de alte state europene, care a permis atragerea multor investiţii străine în ultimii cinci ani" citim în Ziarul Financiar.
Cota unică este "printre ultimele şi puţinele avantaje competitive ale României", relevă un alt articol din acelaşi cotidian.
Experţii citaţi aduc în discuţie şi "creşterea costurilor de administrare atât pentru contribuabil, cât şi pentru Fisc pe care ar antrena-o renunţarea la cota unică".
"Cota unică ar fi dificil de înlocuit din ianuarie 2011", citim şi în ziarul Economistul.
"Pentru toate firmele, atât pentru cele româneşti, cât şi pentru cele străine, siguranţa sistemului juridic şi mai ales predictibilitatea impozitelor sunt deosebit de importante", susţin membrii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane citaţi de Ziarul Financiar
Sub titlul "Criza soluţiilor de criză", Curierul Naţional scrie că "apar tot felul de soluţii anticriză date aşa la întâmplare şi de oameni care nu au nimic în comun cu economia şi mediul de afaceri".
"Eliminarea cotei unice de impozitare va lovi direct în firmele care au supravieţuit crizei şi va duce la falimentarea acestora", îl citează ziarul pe preşedintele Consiliului Întreprinderilor Private Mici si Mijloci din România, Ovidiu Nicolescu.
Ziarul Financiarpublică şi punctul de vedere al lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care susţine că "reformele structurale nu mai pot întârzia".
"Altfel, economia nu va scăpa de poverile pe care le duce în spate: supracapacităţi de producţie nefolosite sau rău folosite; nenumărate structuri de cost supraîncărcate, fie din cauza consumurilor exagerate, fie reprezentând preţul risipei de resurse, al gestiunilor frauduloase şi al incompetenţei; scheme de personal supraponderale în sectorul bugetar şi în companiile statului, unde - cu puţine excepţii - nu se vede o prea mare preocupare pentru performanţă", scrie Adrian Vasilescu.
În Curierul Naţional citim că "discuţiile pe tema TVA, care s-au transformat în bâlbâieli, declaraţiile ministrului Finanţelor privind modificarea cotei unice reprezintă tot atâtea motive pentru menţinerea pe depreciere a leului. La scăderea leului au contribuit si datele prezentate de BNR, care arătau că deficitul balanţei de plăţi a României s-a adâncit în mai, ajungând la 2,865 miliarde de euro după primele cinci luni, pe fondul diminuării excedentului din transferuri curente, în timp ce investiţiile străine directe au scăzut cu 31,5%, comparativ cu perioada similară din 2009".