Revista presei economice, 14 decembrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional, Săptămâna Financiară şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 14 Decembrie 2009, 10:38
Cum va evolua economia românească în 2010, inflaţia peste aşteptări, de ce se menţine ridicat nivelul dobânzilor - iată câteva din principalele subiecte abordate de publicaţiile economice apărute azi.
Înainte de a face o estimare a perspectivelor economiei româneşti în 2010, Ziarul Financiar ne prezintă tabloul macroeconomic actual.
ÎIn primele zece luni ale anului investiţiile străine au scăzut cu aproape jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi -după cum remarcă şi ziarul Bursa - , ca o premieră în ultimii ani, nu mai acoperă deficitul de cont curent, în ciuda scăderii cu 72 la sută a acestui deficit.
Din Curierul National aflăm că rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,65 % la sută în noiembrie, pentru prima dată după opt luni consecutive de declin, reducând şansele BNR de a atinge ţinta de inflaţie la finalul acestui an dar şi marja de manevră a băncii centrale de reducere a dobânzii de politică monetară pentru a stimula economia.
Ziarul Financiar relevă că relansarea economiei în 2010 depinde şi de noi, nu numai de evoluţia din zona euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi-a exprimat îngrijorarea că toate segmentele din economie, atât populaţia cât şi companiile şi statul, sunt în poziţia de debitor net faţă de sistemul bancar, respectiv au credite contractate mai mari decât depozitele.
Practic acest lucru înseamnă că băncile nu mai au pe plan local resurse pentru a da noi credite prin care să stimuleze economia şi trebuie să se bazeze exclusiv pe fonduri aduse din străinătate.
În acest context, atingerea ţintei de deficit bugetar se anunta cel mai dificil obiectiv, scrie Ziarul Financiar. Cel mai mare risc pe care îl are România este sa continue cheltuielile bugetare, care absorb toate resursele de pe piaţă şi lasă mai nimic pentru sectorul privat, ceea ce va duce la întârzierea relansării creşterii economice.
Deocamdată, ne informează Săptămâna Financiară, guvernanţii trag de timp pentru a cheltui mai multi bani în luna ianuarie.
Creşte riscul de neplată la credite, titrează Bursa.
In acest context, Ziarul Financiar mai releva un aspect : prezentand un factor de risc pentru banci, dificultatea in executarea garantiilor umfla costul creditelor acordate.
Lumea se întreabă de ce sunt mai mari dobânzile în România.
Raspunsul este: pentru că includ toate imperfecţiunile pieţei, inclusiv posibilitatea redusă de a executa colateralul, îl citează Ziarul Financiar pe directorul general al ING Bank Mişu Negritoiu.