Revista presei economice, 14 decembrie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 14 Decembrie 2010, 11:07
"Şoc pe piaţa asigurărilor", scrie Ziarul Financiar în legătură cu promulgarea legii care elimină necesitatea încheierii unei poliţe obligatorii de asigurare a locuinţei pentru proprietarii care au cumpărat deja o asigurare facultativă ce acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren. "Companiile implicate în asigurarea obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 milioane de euro, ceea ce pune în pericol funcţionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor."
Sub titlul "Proiecte "zombi" de 1 miliard de euro în Bucureşti", Curierul Naţional relevă că "piaţa imobiliară din Capitală este plină de investiţii neterminate şi chiar neîncepute", din lipsa banilor. "Principala cauză este neexecutarea de către bănci a creditelor neperformante. (...) Băncile ar trebui să-şi asume aceste pierderi şi să dea proiectele către alţii care să le termine. S-ar putea să nu mai apuce să o facă mai târziu", scrie cotidianul menţionat, care observă şi că "deocamdată, chiar şi la nivelul terenurilor preţul mediu pe metru pătrat este cel mai mare din regiune".
Ziarul Financiar se întreabă: "Mai au românii bani pentru a economisi?". Scăderea veniturilor şi creşterea inflaţiei lasă tot mai puţini bani în buzunarele cetăţenilor, care se gândesc din ce în ce mai rar la ideea de economisire". Aceasta "deşi nevoia de economisire este foarte mare în continuare având în vedere că incertitudinile privind veniturile viitoare sau stabilitatea locului de muncă persistă". "Statul ar putea face mai mult pentru a încuraja economisirea prin oferirea de facilităţi fiscale angajaţilor care încheie o poliţă de asigurare de viaţă sau aderă la un fond de pensii private facultative". Specialiştii din domeniu au încercat să arate celor care iau decizii că "cel mai bine ar fi să se împrumute de la populaţie pe termen lung - prin asigurări de viaţă, prin pensii - pentru că e mai bine să te împrumuţi de la populaţie decât să te împrumuţi extern".
Ziarul Bursa consemnează concluziile unui studiu GFK care afirmă că românii economisesc puţin şi din cauza insuficientei lor informări cu privire la sistemul bancar.
"Numai 6% dintre români sunt corect informaţi", subtitrează şi Economistul. bur Sub titlul "După ce ne-au furat vara, bulgarii ne iau şi iarna", Curierul Naţional relevă că Bulgaria este preferată şi în sezonul rece datorită infrastructurii de schi şi raportului calitate-preţ mai favorabil decât în ţara noastră, unde preţurile continuă să fie destul de mari.
Pe o altă temă de sezon, cea a cadourilor, Curierul Naţional constată că, "în ciuda tuturor amenzilor şi avertismentelor date de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, comercianţii continuă să vândă jucării periculoase pentru cei mici. La fel ca şi în anul precedent, jumătate dintre agenţii economici controlaţi au fost amendaţi pentru nerespectarea normelor privind siguranţa utilizatorilor de jucării". 249 de jucării au fost retrase de la comercializare fiindcă puteau sufoca sau strangula copiii.
Ziarul Bursa publică un articol din care aflăm că "mai mult de jumătate dintre clădirile din centrul vechi al Bucureştiului, în a căror reabilitare nu s-a investit nimic, riscă să se prăbuşească, în cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter". Afirmaţia aparţine lui Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3.