Revista presei economice, 14 aprilie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 14 Aprilie 2010, 11:03
Mai multe ziare comentează intenţia şefului statului de a chema guvernul la consultări privind situaţia bugetarilor. Prima sursă de fonduri este controlul banilor asa cum ei sunt cheltuiţi în sistem, citează Curierul Naţional din declaraţia preşedintelui.
Ziarul Financiar titrează : "Traian Băsescu a descoperit că guvernul său nu a redus cheltuielile cu bugetarii". Oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de neputinţa guvernului de a reduce cheltuielile, care dacă va continua va avea ca final creşterea impozitelor, îl citează ziarul pe secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România Cristian Pârvan.
În primele două luni ale anului veniturile la buget au scăzut cu 2%, în schimb cheltuielile au crescut cu 3%.
Intreaga presă relatează şi despre acordul de transport al gazelor spre Uniunea Europeană semnat ieri la Bucureşti cu Georgia şi Azerbaidjanul. "Moment istoric: Vom fi poarta Europei pentru gazul azer", titrează Bursa. Ziarul relevă că este vorba de un proiect complementar la deja celebrul gazoduct Nabucco.
Si care are toate şansele să fie realizat mai devreme decât Nabucco, un proiect de care se vorbeşte de zece ani, dar care încă nu are nici finanţarea asigurată şi nici contractele de aprovizionare cu gaz semnate, adaugă Ziarul Financiar.
"Practic, gazele ar trebui se fie transportate prin conducte din Azerbaidjan pana in Georgia, lichefiate intr-un terminal construit pe tarmul georgian si regazeificate la Constanta, pentru ca apoi sa fie transportate spre tarile europene prin care leaga Romania de Ungaria si Bulgaria."
Specialiştii ridică însă primele semne de întrebare privind acordul semnat ieri, citim tot în Ziarul Financiar. Transportul între Georgia şi România al gazelor lichefiate se va face cu vase de dimensiuni foarte mari, metaniere, care pentru a ajunge în Marea Neagră ar trebui mai întâi să treacă prin strâmtoarea Bosfor, care e foarte ingustă.
Cine va finanţa proiectul? se mai intreabă Ziarul Financiar. Proiectul ar costa între 2 şi 6 miliarde de euro, relevă şi ziarul Bursa.
Intreaga presă economică relatează despre scăderea investiţiilor străine directe de aproape trei ori în primele două luni ale acestui an comparativ cu acelaşi interval din 2009. De vină nu e numai criza, ci şi mediul de afaceri impredictibil care descurajează investitorii, precum şi legislaţia contradictorie şi parafiscalitatea excesivă, citim în Curierul Naţional.
Acelasi cotidian relatează şi despre faptul că în februarie deficitul balanţei de plăţi a Romaniei a reînceput să crească, după mai mult de un an de contracţie puternică. Printre cauze figureaza deficitul balantei servciilor pe segmentul "turism-calatorii", precum şi scăderea cu 41,3%, până la 874 milioane de euro, în primele două luni ale acestui an, a sumelor de bani trimise în ţară de românii din străinătate.