Revista presei economice, 13 octombrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 13 Octombrie 2010, 11:07
Laolaltă cu celelate cotidiane economice, Ziarul Financiar scrie, citând surse care au participat la discuţii: "Cancelarul Angela Merkel le-a transmis autorităţilor române că investitorii germani sunt preocupaţi de modul în care sunt acordate în România contractele publice şi a reclamat că procedurile aferente achiziţiilor publice nu sunt transparente".
Cancelarul german "a smuls de la premierul Boc promisiunea că datoriile statului către firme vor fi plătite, că investitorii vor fi sprijiniţi prin menţinerea cotei de 16%, neimpozitarea profitului reinvestit şi promovarea unei noi legi a parteneriatului public-privat", mai citim în cotidianul menţionat.
Măsurile vizează atragerea investitorilor germani în ţara noastră pentru proiecte comune de dezvoltare a infrastructurii, îl citează Bursape premierul Emil Boc.
Aceeaşi publicaţie consemnează şi decizia Germaniei de la liberaliza piaţa muncii pentru lucrătorii sezonieri din România de la 1 ianuarie 2011.
Sub titlul "Sancţiune istorică: România are 18 luni să rezolve restituirea proprietăţiilor", Ziarul Financiar scrie "Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă statul român să facă în următoarele 18 luni ce nu a făcut în ultimii 20 de ani în problema restituirii proprietăţilor, prin declanşarea în premieră a procedurii-pilot împotriva României".
"Decizia-pilot înseamnă că toate cauzele în care se întâlnesc condiţii similare cu cea din dosarul menţionat (...) trebuie să primească aceeaşi soluţie", explică şi Bursa.
"Reiterând că modul în care sunt despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, magistraţii au conchis ieri că legislaţia precară este o problemă sistemică a României, nerezolvată, care a condus la plata a milioane de euro despăgubiri către foştii proprietari", scrie şi Curierul Naţional.
Acelaşi ziar îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "Prea săraci pentru a ne trata ieftin", Curierul Naţional relevă că "măsurile autorităţilor, din acest an, care au vizat creşterea accesului populaţiei la medicamente nu au avut efectul scontat, ci au determinat o diminuare a numărului pacienţilor care au acces la tratament. (...) Pacienţii care se puteau trata în ambulatoriu se vor îndrepta spre spitale, fapt ce va determina o creştere a costurilor din sistem".
Pe scurt
Tinerii până la 35 de ani care vor să înfiinţeze o firmă în mediul rural în domeniul producţiei obţin cel mai mare punctaj pentru a primi ajutoare de stat de până la 10 000 de euro şi garanţii pentru credite, conform normelor metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind sprijinirea tinerilor întreprinzători publicate pe site-ul Ministerului Economiei.
"O nouă instituţie în bussines: firmele tinerilor se vor numi SRL-Î.D.", de Adriana Roşoga, în Ziarul Financiar.
Băncile trebuie să reia urgent creditarea pentru susţinerea economiei, iar stoparea pierderilor din sectorul bancar nu se poate face prin falimentarea clienţilor, consideră Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fostul preşedinte al BCR.
"Dănilă, BNR: Băncile nu stopează pierderile falimentând clienţii", de Claudia Medrega, în Ziarul Financiar.
Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor a decis ieri, în unanimitate, să primească până pe 21 octombrie amendamente şi informaţii suplimentare privind ordonanţa 50/2010, prin care sunt reglementate condiţiile de acordare a creditelor pentru populaţie, urmând să-şi dea avizul după această dată.
"Deputaţii amână cu zece zile ordonanţa creditelor", de Alexandra Chelu - Mediafax şi şi Liviu Chiru, în Ziarul Financiar.
Banca Naţională va majora probabil dobânda-cheie la leu în noiembrie sau cel mai târziu la începutul anului viitor de la nivelul actual de 6,25% pe an, din cauza scumpirii alimentelor, care îi va da peste cap proiecţia de inflaţie, chiar dacă economia nu va reuşi să îşi revină până atunci.
"Analiştii cred că răbufnirea inflaţiei va forţa BNR să urce dobânda", de Liviu Chiru, în Ziarul Financiar.
Pentru multinaţionalele din România încă un an fără profit şi alţii fără perspective înseamnă fie realocări, fie reduceri de activitate. Guvernul trebuie să reacţioneze rapid la setul de măsuri propus de Consiliul Investitorilor Străini, preluând idei din acest program, altfel riscă nu doar să nu atragă investitori (acest lucru se întâmplă deja), ci şi să-i piardă pe cei pe care îi are.
"Multinaţionalele nu mai au răbdare", de Dan Suciu, în Revista 22.
Preşedintele Gazprom, Alexez Miller, vine astăzi la Bucureşti ca să-l cunoască pe noul ministru al Economiei, dar şi ca să testeze reacţia autorităţilor române la interesele majore ale Gazprom în ţara noastră.
"Miza vizitei secrete a şefului Gazprom la Bucureşti", de Alina Toma Vereha şi Mihnea Rău, în Bursa.
Comisia Europeană ia în calcul interzicerea fumatului în orice spaţiu public, fără excepţii, în toate statele membre ale UE. Proiectul legislativ al Comisiei ar putea viza şi reducerea cantităţii de nicotină şi alte substanţe toxice pe care le conţin ţigările. Fumatul ucide anual circa 650 000 de europeni.
"Comisia Europeană le-a pus gând rău fumătorilor", de Afrodita Cicovschi, în Curierul Naţional.