Revista presei economice, 13 iulie
Articole din Economistul, Capital, Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional
Articol de Dinu Dragomirescu, 13 Iulie 2010, 10:45
Cotidianul Economistul consacră un articol uneia din cauzele majore ale inundaţiilor - tăierea abuzivă a pădurilor.
Pădurea, scrie ziarul, poate să diminueze efectele marilor inundaţii la jumătate.
Or din 1990 până în prezent au fost distruse în sectorul forestier privat 350 000 de hectare de păduri, fără ca cei vinovaţi de această catastrofă ecologică să fie traşi la răspundere.
"Măsurile de stopare a distrugerii pădurilor sunt cu totul insuficiente", relevă Economistul.
În revista Capital citim că "pagubele create de râurile ieşite din matcă sunt în medie cu 50% mai mari decât sumele necesare pentru a le contracara. (...) Problema este că, în loc să investească în sisteme de protecţie, statul cheltuieşte pentru despăgubiri." In alte ţări, "o bună parte din pagube au fost lăsate în seama asigurătorilor, bugetele publice putând fi astfel mult mai generoase cu amenajările hidrotehnice".
"Guvernul analizează reducerea TVA şi impozitarea pensiilor", titrează Bursa.
"Este posibilă revenirea TVA la 19%?", se întreabăCurierul Naţional.
Unii întreprinzători citaţi de ziar sunt sceptici şi văd în declaraţiile politicienilor pe această temă un fel de anestezic dat agenţilor economici şi populaţiei pentru a depăşi perioada grea.
Sub titlul "Ce sistem fiscal vom avea în 2011", Ziarul Financiar relatează pe larg despre declaraţiile pe această temă ale ministrului Finanţelor.
"Sebastian Vladescu anunţă sfârşitul cotei unice şi trecerea la impozitul progresiv, cu deduceri pentru pensii şi asigurări de sănătate private. (...) Cota de 16% nu mai poate susţine bugetul astfel încât să fie finanţate în continuare educaţia, sănătatea sau pensiile."
Aceeaşi publicaţie se ocupă într-un articol de cel de al treilea plan de relansare elaborat de când Emil Boc este la Palatul Victoria - primele două având ca piloni programul Rabla şi Prima casă.
Planul va fi anunţat saptamana viitoare, va fi discutat o lună cu mediul de afaceri şi ar putea intra în vigoare în septembrie.
Ziarul Financiar observă că, în acelaşi timp, UDMR vine cu propriul său plan de relansare care propune între altele eliminarea impozitului minim.
Revista Capital publică un interviu cu omul de afaceri Sorin Mândruţescu care se pronunţă pentru o consultare reală, cu interlocutori reprezentativi şi denunţă doza ridicată de populism din dezbaterea publică.
"Dacă nu facem reforma acum, sub această presiune a crizei, nu cred că o mai facem vreodată. (...) Depinde de noi cât de repede vom ieşi din criză."