Revista presei economice, 12 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 12 Martie 2010, 11:17
Împrumutul de 1 miliard de euro prin euroobligaţiuni, creşterea comenzilor pentru industrie, declaraţiile contradictorii ale autorităţilor privind preţul gazelor şi noile măsuri anticriză avute în vedere de guvern sunt principalele subiecte reţinute la revista presei economice.
"Vlădescu a făcut rost de la bancherii străini de încă 1 miliard de euro", titrează Ziarul financiar despre vânzarea ieri pe piaţa externă, de către Ministerul Finanţelor, de obligaţiuni pe cinci ani. Vânzare care a atras cereri de subscriere de aproape cinci ori mai mari.
Ziarul Bursa remarcă faptul că plasarea cu succes a eurobondurilor pe piaţa externă vine la doar o zi după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's ne-a revizuit perspectiva ratingului pe termen lung de la "negativă" la "stabilă", atât în valută, cât şi în moneda locală, ca urmare a probabilităţii ca guvernul să continue respectarea acordului cu organismele internaţionale.
"România nu mai ieşise pe piaţa internaţională de capital din vara lui 2008", reaminteşte Ziarul financiar.
Datoria externă creşte însă în numai o lună cu peste 3 miliarde de euro, având în vedere că la Trezoreria statului a ajuns ieri şi a doua tranşă de la Comisia Europeană, de 1 miliard de euro, după ce în februarie a intrat jumătate din tranşele 3 şi 4 de la FMI.
În acelaşi cotidian citim: "comenzile noi din industrie, pe total piaţă internă şi externă, au crescut în ianuarie, atât faţă de decembrie, cât şi faţă de ianuarie anul trecut, cu 13,9% şi respectiv cu 16,3%". O veste bună.
Sub titlul "Ministrul Videanu spune una, Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei spune alta. Bomba cu gaz : trebuie sau nu dublat preţul gazelor din producţia internă?", Ziarul financiar relevă incertitudinea în care se află atât cei doi mari producători de pe piaţa locală, care au nevoie de fonduri mai mari pentru investiţii, cât şi consumatorii de gaze.
Aceştia din urmă se tem de noi scumpiri pe fondul crizei şi se află în imposibilitatea de a-şi face bugete pentru 2010.
Autoritatea naţională nu va scumpi gazele, scrie Curierul Naţional. Ziarul aminteşte în acelaşi timp că preţurile gazelor plătite de consumatorii din România sunt cele mai reduse din Uniunea Europeană.
Tot referitor la gaze, ziarul relatează despre detaliile solicitate de Gazprom pentru South Stream. Acestea vizează posibilul traseu al gazoductului prin România.
Sub titlul "Guvernul promite că va lăsa firmele să respire", Curierul Naţional relatează despre ciorna noului program anticriză dezvaluită de executiv.
"Patronatele salută iniţiativa guvernului, chiar dacă are o reacţie întarziată la cerinţele lor, şi aşteaptă ca măsurile să se şi aplice", scrie Curierul Naţional.
Referire la faptul că un mecanism de compensare a TVA a mai fost promis in trecut de un guvern, dar nu s-a aplicat.