Revista presei economice, 12 februarie
Articole din Ziarul financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 12 Februarie 2010, 10:23
Ziarul financiar titrează :"Plafon diminuat la Prima casă pentru că nu s-au cheltuit banii". Plafonul alocat pentru acest an de Ministerul Finanţelor pentru programul "Prima casă" este cu 30% mai redus decât anul trecut, în condiţiile în care în 2009 a fost utilizat mai puţin de jumătate miliardul de euro alocat în acest scop.
Dincolo de efectul psihologic, scrie ziarul, Prima casă a ajutat la dezmorţirea creditului ipotecar şi a adus o relativă stabilizare a preţurilor pe piaţa imobiliară.
Curierul National relateaza despre dezacordul total exprimat de Consiliul intreprinderilor mici si mijlocii faţă de instituirea impozitului forfetar şi mentinerea impozitului minim.
Dacă totuşi nu se renunţă la impozitul minim - declara ieri preşedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu - acesta ar trebui aplicat doar sectoarelor în care activează firmele multinaţionale şi marile întreprinderi, care declară un grad mic de rentabilitate - respectiv industria chimică si petrochimică, a alcoolului, a tutunului şi domeniul jocurilor de noroc.
Curierul National publică şi opinia lui Dragos Cabat potrivit căreia impozitul forfetar ar trebui îndreptat spre sectoarele unde evaziunea fiscală este foarte mare, iar autorităţile nu pot controla cu exactitate cifra de afaceri sau profitul firmei.
Este vorba de restaurante, baruri, jocuri de noroc dar şi de fabricile de carne. Indreptarea birului către aceste sectoare ar diminua semnificativ piaţa neagră şi automat s-ar strânge mai mulţi bani la bugetul statului, scrie ziarul.
Curierul Naţional consacră un articol celor circa 3000 de plângeri de la clienţii băncilor înregistrate anul trecut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. In topul reclamaţiilor la adresa băncilor figurează majorarea dobânzii la creditele contractate, refuzul băncii de a diminua dobânda la creditele acordate în euro şi franci elveţieni, deşi indicii de referinţă au scăzut considerabil, precum şi clauzele abuzive din contractele de credit.
Ţinând cont de profitul înregistrat anul trecut de sistemul bancar de circa 200 de milioane de euro, amenzile aplicate pentru neregulile semnalate apar ca infime. Băncile sunt oarecum încurajate să continue să aibă acelaşi comportament faţă de clienţi, citim în Curierul Naţional.
Ziarul financiar ne prezintă Catedrala Mântuirii Neamului, descriind-o ca pe un "proiect faraonic", "cea mai scumpă clădire construită după 1989".
Cu o înălţime şi o lungime de 120 de metri, ea va trona peste Casa poporului şi va fi vizibilă din orice punct al Capitalei.
Nota de plată este este estimată la 400 de milioane de euro.