Revista presei economice, 12 aprilie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 12 Aprilie 2010, 10:49
Scăderea deficitului comercial, deprecierea leului şi şansele agriculturii româneşti sunt doar câteva din numeroasele subiecte abordate de presa economică în acest inceput de săptămâna.
Sub titlul "De un an şi jumătate, deficitul comercial se tot comprimă", ziarul Bursa relevă că diferenţa dintre exporturile şi importurile ţării noastre s-a redus în luna februarie cu 31,3 % faţă de luna similară din 2009.
Ajustarea deficitului comercial pe baza evoluţiei mai bune a exporturilor faţă de importuri este un semnal pozitiv, scrie ziarul. Pe de altă parte, revigorarea atât a exporturilor cât şi a importurilor este benefică pentru redresarea economică.
Ziarul Financiar remarcă faptul că exporturile şi-au continuat ascensiunea deşi nu au mai beneficiat de avantajul cursului de schimb care s-a apreciat cu aproape 4% de la începutul anului.
Intrega presă notează că leul a atins vineri maximul ultimelor sapte săptămâni şi anume 4,1308 lei pentru un euro.
Ziarele economice comentează şi declaraţia dată publicităţii ieri a şefului misiunii FMI Jeffrey Franks. Acesta estimează că economia românească se află la recuperare intensivă şi că semestrul al doilea ar putea marca începutul unei relansări, fără a se atinge nivelul de dinaintea crizei, citim în Curierul Naţional.
În ce priveşte reducerea deficitului bugetar, FMI nu impune o anumită soluţie. Guvernul are posibilitatea să aleagă între reducerea cheltuielilor publice şi majorarea taxelor, scrie la rândul lui Ziarul Financiar.
Ajustarea sectorului public se va realiza şi în România, chiar dacă are nevoie de mai mult timp, reţine ziarul Bursa din declaraţia şefului misiunii FMI.
Ziarul Financiar comentează apelul adresat de comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş fermierilor români : "ramâneţi cum sunteţi, avem nevoie şi de alternative". Reformarea Politicii Agricole Comune mizează pe orientarea "spre piaţă, spre calitate, spre exploatarea durabilă a resurselor naturale", declară Cioloş.
Revista Capital constată că majoritatea primăriilor din ţară îşi vor reduce cheltuielile în 2010. "Un oraş şi câteva comune şi-au anunţat deja incapacitatea de plată. Dar numărul primăriilor falite ar putea fi mai mare", citim în Capital.