Revista presei economice, 11 mai
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Ziarul Bursa.
Articol de Costi Dumăscu, 11 Mai 2010, 09:30
"Guvernul păstrează în rezervă creşterea taxelor şi ia alte măsuri dure" - titrează Ziarul Financiar. Scrisoarea de intenţie către FMI vorbeşte despre concedieri, monitorizarea de către Fisc a persoanelor fizice cu venituri mari, îngheţarea pensionărilor anticipate, includerea veniturilor din câştiguri de capital în baza de impunere cu 16%.
Economistul : "Misiunea FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a plecat. Cetăţenii României au rămas să-şi strângă cureaua şi să găsească mijloacele prin care să asigure relansarea economiei".
Ziarul Bursa scrie în termeni ironici despre politica şi succesele FMI. Cităm : "Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI a declarat ieri că impactul crizei asupra României a fost mai sever decât s-ar fi aşteptat. Adică, FMI s-a înşelat. Nu este prima oară când FMI se înşeală cu privire la o ţară. În realitate, FMI s-a înşelat cu privire nu numai la o ţară, ci la lumea întreagă. Pentru că anul trecut FMI şi-a cerut scuze că nu a avertizat lumea asupra crizei financiare".
Cea mai rea situaţie pentru FMI ar fi să nu mai existe crize (într-o ţară sau alta sau în lumea întreagă) - mai scrie Bursa. Ziarul de la Bucureşti sugerează că, în principiu, crizele ar putea fi programate, prin modelare matematică, chiar de către FMI.
Revenind însă, pentru final, la criza noastră, să notăm întrebarea din Curierul Naţional : "Ce facem, totuşi, cu bugetarii disponibilizaţi?". FMI ne-a avertizat că numărul angajaţilor din sectorul public trebuie redus cu 250.000 în câţiva ani. Patronatele susţin că piaţa nu are capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată. În plus, întreprinzătorii cred că numărul şomerilor va creşte foarte mult dacă Guvernul nu ajută agenţii economici.