Revista presei economice, 11 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Săptămâna Financiară şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 11 Ianuarie 2010, 09:50
Febra bugetului de sâmbătă seara, titreaza Ziarul Financiar parafrazând titlul unui film celebru.
Comisiile de buget-finanţe au adoptat o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5 la sută, a TVA la construcţia de locuinţe şi un impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3 la sută.
Ultimul cuvânt îl va avea însă plenul, scrie ziarul. Care observă că au trecut şi câteva propuneri pentru care nu există o sursă de finanţare clară: de pildă 2,1 miliarde de lei la Agricultură.
Buget pentru redistribuirea sărăciei şi nu pentru dezvoltarea României, titrează Săptămâna Financiară.
Revista Capital constată că dacă în 2009 Guvernul a mimat, cel puţin, grija pentru întreprinzători, întocmind un plan de măsuri anticriză, în bugetul pentru 2010 nu şi-au mai găsit loc măsuri de sprijin pentru întreprinzătorii români. Mediul de afaceri este complet uitat.
Pe de altă parte, relevă săptămânalul citat, guvernul ascunde în mâneca premii şi sporuri cu 5 până la 200 la sută mai mari pentru Interne, Apărare, Transporturi, Parlament, Preşedinţie.
Ziarul Financiar trece în revistă cele mai mari pieţe care generează pierderi de câteva miliarde de euro la bugetul de stat. Este vorba de mezeluri şi carne, ţigări, morărit şi panificaţie. Experienţa arată că majorarea taxelor duce la explozia comerţului ilicit cu consecinţe dramatice asupra încasărilor bugetare.
Tot Ziarul Financiar relevă că din dezbaterile din comisii au ieşit că idei trei taxe sau impozite: fast food, contribuţii de asigurări sociale pe drepturile de autor şi impozitul pe averile mari.
Ultima idee este cel mai uşor de vândut publicului, mai ales acum în criza economică. Un referendum pe tema asta ar fi o simplă formalitate, scrie ziarul.
Numai că, adaugă el, banii oamenilor de afaceri, antreprenorilor, politicienilor, mai precis economiile lor, sunt şi în Elveţia, iar activele şi companiile lor din ţară sunt protejate prin firme off-shore. Astfel că sigur nu vor plăti mai mult dacă li se pune impozit pe avere, citim în Ziarul Financiar.
Mai toate publicaţiile economice analizează programul Prima Casă. Multe scenarii şi puţine posibilităţi, titrează Săptămâna Financiară, relevând că nimeni nu ştie cum va arăta programul guvernamental în acest an, singurele certitudiuni fiind lipsa fondurilor şi dificultatea implementării acestuia.
Prima casa are lacăt pe uşă pentru o lună, titrează şi revista Capital. Din februarie, Guvernul ar putea decide ca de programul Prima Casă să beneficieze, în principal, persoanele care optează pentru locuinţe noi, "la roşu" sau construcţii de la zero. Până atunci, se discută mult şi în contradictoriu, constată Capital.