Revista presei economice,10 februarie
Articole din Ziarul financiar, România liberă, Curierul Naţional, Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 10 Februarie 2010, 10:50
Ziarul financiar constată că exporturile şi-au revenit pe finalul anului trecut, în plină criză economica, după zece luni de scăderi continue, ajutate de deprecierea leului, dar şi de creşterea cererii pentru maşinile Dacia pe pieţele externe.
Dacă ne comparăm cu anul 2007, suntem încă pe minus şi mai avem de recuperat, relevă România liberă.
În Ziarul financiar citim că anul acesta este posibil ca exporturile să înregistreze o uşoară creştere comparativ cu 2009, însă firmele exportatoare nu vor mai beneficia de avantajul cursului, astfel că vor trebui să se bazeze strict pe competitivitate şi pe creşterea cererii din partea ţărilor partenere.
Importurile în schimb vor rămâne la un nivel redus datorită prăbuşirii cererii interne pe fondul creşterii şomajului.
Ca urmare, deficitul comercial, care anul trecut s-a redus cu aproape 60%, va continua să scadă.
Comentând un forum desfăşurat ieri pe tema impozitării, Curierul Naţional relevă că ţara noastră se confruntă în prezent cu cel mai ridicat nivel al evaziunii fiscale văzut vreodată.
Cu toate acestea, la nivelul Guvernului nu există o strategie care să aibă în vedere diminuarea acesteia, scrie ziarul.
Dimpotriva, Guvernul nu face altceva decat să colecteze cât mai mult tot de la cei care plătesc.
Potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ANAF, numai 70% din impozitele care pot fi strânse sunt efectiv colectate.
Ca urmare, afirmau experţii, este nevoie de măsuri echitabile de strângere a impozitelor.
Pe aceeaşi temă, în Ziarul financiar citim că unii experţi în fiscalitate au început să ia în calcul o majorare a TVA pentru anul acesta cu 1 sau 2 puncte procentuale, faţă de nivelul actual de 19%, pe fondul insuficienţei resurselor bugetare.
Majorarea TVA ar duce însă la creşterea costului vieţii şi implicit la o reducere nedorită a consumului, relevă ziarul.
În aceeaşi publicaţie ne atrage atenţia şi un articol intitulat "Scad dobanzile: la depozite cu 50%, dar la credite cu 25%".
Ziarul financiar explică : bancherii au tăiat în ultimul an dobânzile la depozitele în lei mai repede decât pe cele la credite pentru ca lichiditatea de pe piaţă s-a îmbunătăţit şi pentru că au avut nevoie de marje de câştig mai mari pentru a-şi acoperi pierderile din credite neperformante.
În sfârşit, ziarul Bursa ne prezintă o ofertă de criză de la Arad: "Nunţi cu plata în rate".