Revista presei economice, 10 decembrie
Articole din Economistul, Curierul Naţional, Bursa şi Ziarul Financiar.
Articol de Costi Dumăscu, 10 Decembrie 2009, 10:45
Numărul şomerilor a depăşit 680.000 - anunţă Economistul.
Rata şomajului în noiembrie a crescut la 7,5 la sută, de la 7,1 la sută în octombrie.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă prognozează că rata şomajului va continua să crească în primele luni ale anului viitor.
Mai mult, o firmă internaţională specializată în resurse umane precizează că angajatorii din România ocupă ultimul loc la nivel mondial privind intenţiile de recrutare în ianuarie - martie anul viitor.
În aceste condiţii - notează Curierul Naţional - Moş Crăciun a uitat la Polul Nord jumătate din primele angajaţilor. Chiar şi salariaţii care vor primi recompense trebuie să se aştepte la sume de trei ori mai mici decât anul trecut. Cei mai mulţi bani îi vor primi angajaţii din domeniul auto.
Amploarea crizei economice este reflectată şi de gradul de ocupare a spaţiilor pentru firme. Ziarul Bursa prognozează că, anul viitor, o cincime din clădirile de birouri vor rămâne neocupate. În ceea ce priveşte spaţiile comerciale, criza a bătut mai puternic în provincie decât în Capitală.
Rata de neocupare a mall-urilor şi galeriilor comerciale din provincie ajunge, în unele situaţii, la 40 la sută. Un mall din Sibiu - scrie Bursa - s-a închis anul acesta la doar 3 luni de la inaugurare.
Şi totuşi - anunţă Ziarul Financiar - marile lanţuri de magazine din comerţul alimentar câştigă peste 300 de milioane de euro pe an doar din taxele de raft. Aceste taxe cerute furnizorilor pleacă de la promovarea în catalog şi merg până la etichetare sau riscul de nevânzare a produselor.
Şi tot cu Ziarul Financiar de astăzi ne întoarcem inevitabil la efectele din economie ale crizei politice. Cursul de schimb şi Bursa, dar şi dobânzile de pe piaţa interbancară care influenţează direct costul creditelor în lei au fost afectate de incertitudinea de pe scena politică, din care nu vine nici acum vreun mesaj că România ar putea avea în curând un guvern aşa cum cer investitorii străini şi FMI.