Revista presei economice, 10 decembrie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Decembrie 2010, 09:16
Chiar dacă Laurence Peter susţinea că un economist este un expert care va şti mâine de ce lucrurile prezise de el ieri nu s-au întâmplat astăzi, majoritatea analiştilor citaţi de Ziarul Financiar prognozează că relansarea economică rămâne fragilă, având în vedere ajustările fiscale iniţiate la jumătatea acestui an, creşterea şomajului şi reducerea fluxurilor de capital.
Iar cheia revenirii creşterii economice sustenabile stă în principal în investiţii în infrastructură şi realizarea reformelor structurale.
Pentru 2010 prognoza oficială privind economia a trecut de la o creştere a PIB de 1,3 la sută la începutul anului, la o scădere de 0,5 la sută la sfârşitul lunii mai şi minus 1,9 la sută spre finalul anului.
Consumul intern era văzut şi înainte de anunţarea măsurilor de austeritate ca fiind principala piedică pentru revenirea economiei.
În schimb, cele mai multe aşteptări au fost îndreptate către exporturi, care au intrat în teritoriul pozitiv la sfârşitul anului trecut, contribuind astfel la ameliorarea declinului economic.
Şi fără să vrem ne întoarcem la aur, care a atins săptămâna aceasta noi maxime istorice la cursul BNR, urcând la 147 de lei pentru un gram, cu 40 la sută mai mult decât la începutul anului.
Deşi tradiţional alternativa plasamentelor în aur este văzută ca una "de siguranţă" şi protecţie împotriva inflaţiei, 2010 este al doilea al consecutiv în care metalul preţios oferă randamente greu de bătut investitorilor.
Totodată din paginile aceluiaşi ziar aflăm că fondurile de pensii private, preferă să nu îşi facă publice portofoliile de investiţii, astfel că aproape cinci milioane de români, care au fost obligaţi să contribuie la schemele private de pensii, nu pot şti în acest moment în ce sunt investite contribuţiile lor.
Spre deosebire de fondurile mutuale, care îşi fac publice portofoliile la fiecare şase luni, fondurile de pensii administrate privat nu publică nici la finalul anului situaţii detaliate privind investiţiile.
Astfel, pe măsură ce activele fondurilor cresc, participanţii la schemele de pensii private ar putea ajunge să finanţeze indirect mai multe companii din Austria, Polonia sau Europa de Vest decât societăţi româneşti, fără ca măcar să o ştie.
Curierul Naţional ne anunţă că Moş Crăciun a venit mai devreme pentru şoferii români, care au primit în dar nu autostrăzi sau şosele fără gropi, ci tarife la asigurarea auto obligatorie mai mici pentru anul viitor.
Astfel, majoritatea asiguratorilor de pe piaţă au anunţat deja mai multe tipuri de reduceri care se vor aplica poliţelor încheiate pentru 2011.
De asemenea, acelaşi ziar precizează că guvernul a aprobat normele de aplicare a legii parteneriatului public-privat, prin care sunt stabilite condiţiile de selecţie a firmelor care vor să participe la proiecte derulate într-un astfel de sistem, întreprinzătorii solicitând în repetate rânduri necesitatea existenţei unui astfel de cadru.
Ziarul Bursa face cunoscut faptul că în viitor cotaţia mondială a ţiţeiului ar putea să scadă temporar la 60 de dolari pe baril, situaţie care va avea un puternic impact negativ asupra economiei Rusiei - dependentă de preţurile de pe pieţele energetice internaţionale.
În prezent, pe piaţa americană, cotaţia ţiţeiului brut este de circa 90 de dolari pe baril, cu tendinţă de creştere în condiţiile în care stocurile de petrol din Statele Unite au scăzut săptămâna trecută, după cum a anunţat Departamentul Energiei.