Revista presei economice, 1 martie
Articole din Ziarul financiar şi Săptămâna financiară.
Articol de Dinu Dragomirescu, 01 Martie 2010, 14:13
Ziarul financiar consacră un articol proiectului de lege privind scutirile de impozite acordate de stat antreprenorilor cu vârste sub 35 de ani, debutanţi în afaceri.
Proiectul supus acum dezbaterii publice a mai fost adus în discuţie anul trecut de fostul minister al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, scrie ziarul. Facilităţile oferite sunt importante.
Potrivit calculelor, o firmă cu o cifră de afaceri de 100 000 de euro pe an, cu cinci angajaţi plătiţi cu 500 de euro lunar net, face economii de aproximativ 24 000 de euro pe an, prin scutirea de contribuţii prevăzută în această lege.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească însă o serie de condiţii.
Guvernul crede că în cinci ani va avea în economie 3000 de firme noi în baza acestei legi.
Ziarul financiar publică şi opinia potrivit căreia proiectul de lege ar fi discriminatoriu, în sensul că facilităţile ar fi trebuit acordate tuturor firmelor.
Aceeaşi publicaţie face un bilant pozitiv al primei săptămâni a programului Rabla sub titlul "Câte 2000 de români s-au înghesuit să-şi caseze rablele în fiecare zi".
Aceasta inseamnă că ritmul din acest an este de patru ori mai accelerat faţă de 2009. Mai ales că anul acesta voucherul este nenominal şi poate fi vândut către o altă persoană.
Este posibil ca în 2010 oferta de vouchere să depăşească cererea pentru acestea. Dealerii au devenit ei înşişi traderi de vouchere, achiziţionând bonuri valorice din piaţă pentru clienţii de maşini noi.
Ziarul financiar constată că cei mai importanţi manageri de fonduri de hedging, în frunte cu celebrul George Soros, pariază pe o cădere a cursului euro până la valoarea de 1 dolar, în condiţiile în care moneda europeana se tranzacţionează acum la circa 1,35 dolari.
George Soros a avertizat că dacă Uniunea europeană nu-şi repară finanţele, moneda euro s-ar putea prăbuşi.
Efectul precis al acestor pariuri este greu de calculat, scrie ziarul, însă e cert că ele au sporit presiunea asupra euro şi prin urmare asupra Uniunii europene în sensul menţinerii sub control a crizei din Grecia.
Săptămâna financiară consacră un articol comertului ilicit cu ţigări provenite din Ucraina şi Republica Moldova, care a căpătat dimensiuni "fenomenale", depăşind un sfert din piaţă.
Volumul producţiei autohtone a scăzut cu 40%, iar dacă ritmul se menţine statul va pierde în acest an 1 miliard de euro prin neîncasarea taxelor şi accizelor, scrie Săptămâna financiară.