Revista presei economice, 1 iulie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 01 Iulie 2010, 12:39
"Deşi TVA creşte, unele preţuri rămân neschimbate", titrează Bursa.
Unele societăţi din domenii precum alimentaţie, mobilier, construcţii, sănătate au decis să suporte din resurse proprii costurile provocate de majorarea TVA.
În Ziarul Financiar citim că "mediul privat acuză pentru prima dată în termeni duri politica Guvernului".
Consiliul Investitorilor Străini a declarat ieri că decizia Executivului de a creşte TVA la 24% va avea "efecte negative importante asupra economiei".
Acestea ar trebui compensate printr-un pachet mai larg de măsuri care să ducă la creşterea eficienţei în sectorul public şi la stimularea investiţiilor.
Camera de Comerţ Americană din România şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care sunt adoptate şi aplicate măsurile cu impact asupra mediului de afaceri. "Pare că suntem în două lumi paralele, mediul de afaceri şi autorităţile.
Credem că trebuie să tragem un semnal de alarmă cu privire la nivelul de profesionalizare a actului de guvernare.
Mediul de afaceri este grav zguduit de nepredictibilitate', declara preşedintele Camerei, Sorin Mîndruţescu.
Ziarul Financiarpublică şi opinia omului de afaceri George Copos după care mediul de afaceri are de suferit din cauza faptului că nu există patronate unite. "În România sunt 13 patronate cu 13 voci diferite. (...)
În ciuda faptului că peste 70% din PIB este adus de companiile private, acestea nu au o voce care să conteze în relaţia cu Guvernul, care nu a fost în stare să taie cheltuielile bugetare şi care ia acum măsuri ce afectează mediul de business", citim în Ziarul Financiar.
Curierul Naţional citează opinia expertului fiscal Ionuţ Simion care estimează că "măsurile guvernului vor duce la creşterea evaziunii fiscale. Cei care câştigau până acum din evaziunea fiscală pe TVA vor avea acum câştiguri şi mai mari".
Ziarul Financiar publică concluzia Consiliului Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii care arată că bugetul statului a pierdut 1,2 miliarde de lei prin instituirea impozitului minim în mai anul trecut.
Măsura a dus la ieşirea de pe piaţă a peste 300 000 de societăţi comerciale şi la întărirea economiei subterane.
Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu a afirmat marţi că impozitul minim trebuie eliminat, dar nu a precizat când va fi adoptată această decizie, scrie ziarul.