Revista presei economice, 1 februarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 01 Februarie 2010, 10:46
Ziarul financiar prezintă prima prognoză optimistă pentru 2010 din sectorul bunurilor de consum. După un declin de 10 % in 2009, directorul general de la Procter and Gamble pariază pe o stabilizare a consumului şi pe o revenire progresivă a comertului cu amănuntul în acest an.
Declinul cererii interne a afectat anul trecut toate sectoarele, mai putin cel alimentar şi o serie de servicii.
Alte efecte ale diminuării puterii de cumpărare au fost creşterea vanzărilor de bunuri de larg consum în hipermarketuri şi magazine de discount şi reducerea frecvenţei achiziţiilor, relevă Ziarul financiar.
Deşi anul trecut vânzările de autovehicule au scăzut cu până la 60%, românii au ajuns să aibă mai multe maşini decât aspiratoare şi biciclete, citim tot în Ziarul financiar. La finele anului trecut, 60% din gospodăriile din Romania au ajuns să deţină un autovehicul, iar 28% din totalul locuitorilor posedă un permis de conducere.
Ziarul Bursa publică un interviu cu consilierul prezidenţial Iulian Fota, sub titlul "Industria de apărare trebuie salvată şi pastrată, dar nu în orice condiţii". Nu putem să ţinem pe picioare industria de apărare doar de dragul ei, când industria natională este ineficientă si nu produce ceea ce trebuie. Nu ne putem bate joc de banii nostri.
Pe de altă parte, în ultimii ani industria naţională a oferit şi produse avansate tehnologic, multe compatibile şi la export. Aici cred că ar trebui ca statul să se uite mai atent şi să sprijine, îl citează Bursa pe Iulian Fota.
Din revista Capital aflăm că în România principala infracţiune care stă la baza spălării banilor este evaziunea fiscală. Ea s-a accentuat în această perioadă de criză. Marfa tranzacţionată cu numerar, neînregistrată în contabilitate ori facturile fictive plimbate în interiorul holdingurilor sunt doar două din metodele folosite de comercianţi pentru a evita Fiscul. Cazul Băhăian a readus în atenţie pericolul şi dimensiunea criminalităţii financiare. Alături de ingineriile financiare complexe sunt încă utilizate şi metode rudimentare, citim în Capital.