Restructurarea, "comandamentul zero" al guvernului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că guvernul ar trebui să continue politicile de restructurare chiar şi în condiţii de uşoară creştere economică. El a menţionat câteva societăţi de stat "optimizabile".
Articol de Bogdan Mihai, 07 Mai 2011, 18:11
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că noul acord încheiat cu FMI este un acord de tip "precauţie", care nu vizează o situaţie dificilă în care s-ar afla economia României, ci continuarea unor procese de reformă cu asistenţa instituţiilor internaţionale.
El a adăugat că acest acord urmăreşte implementarea unor procese care să genereze creştere economică şi menţinerea consolidării fiscale şi financiare.
Traian Băsescu a declarat că, potrivit statisticilor realizate pe primele două luni ale anului, economia României va înregistra în trimestrul I al anului 2011 o creştere de 0,4 - 0,6% faţă de trimestrul IV al anului 2010, "ceea ce tehnic se traduce prin ieşirea din recesiune".
El a adăugat că, în acelaşi timp, comparativ cu trimestrul I al anului 2010, creşterea economică va fi de circa 1,1 - 1,3%.
Şeful statului a făcut apel la prudenţă şi la menţinerea politicilor fiscale şi a celor de restructurare a economiei româneşti.
"Avem motive de optimism dar nu avem dreptul la lipsă de prudenţă. Situaţia internaţională nu ne permite să spunem am trecut pe creştere economică, să înceapă veselia.
"Prudenţa şi menţinerea politicilor fiscale şi a politicilor de restructurare a economiei româneşti trebuie să fie în continuare comandamentul zero", a declarat preşedintele României.
Optimizarea funcţionării regiilor statului, obiectiv major pentru 2011
Traian Băsescu a adăugat că obiectivul major al administratiei sale in anul 2011 este optimizarea funcţionării regiilor statului şi a regiilor de interes local.
"Aici, nu am nicio ezitare să vorbesc public despre câteva din societăţile şi regiile care sunt în atenţie pentru anul 2011 şi până la sfârşitul anului, funcţionarea acestora trebuie optimizată.
"Mă refer la cele două complexe energetice, Turceni şi Rovinari, la Compania Naţională a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii şi de sănătate, Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele, dar sunt câteva pe care am ţinut să le menţionez public", a precizat Traian Băsescu.
Misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, a încheiat, sâmbătă, discuţiile cu ministerele şi autorităţile implicate în elaborarea scrisorii de intenţie.
Negocierile cu FMI au început la Bucuresti, în data de 27 aprilie, concluziile urmând să fie prezentate luni, 9 mai, la sediul Băncii Naţionale a României.