Restricţiile privind muncitorii români, dezbătute în PE
Parlamentul European urmează să voteze o rezoluţie care cere renunţarea la măsurile tranzitorii de restricţionare a pieţei muncii pentru români şi bulgari.
15 Decembrie 2011, 15:15
Statele care nu au deschis încă total piaţa muncii pentru lucrătorii din cele două ţări pot cere ca restricţiile să fie prelungite după 31 decembrie pentru încă doi ani.
Doar că măsura trebuie argumentată cu existenţa unor perturbări serioase pe propria piaţă a muncii.
Semnatarii rezoluţiei au argumentat în dezbaterea pe această temă, desfăşurată miercuri seară, că prelungirea restricţionării nu are justificare economică.
Printre solicitările formulate în rezoluţie se află aceea ca reprezentanţii Comisiei Europene să instituie indicatori clari în funcţie de care o ţară poate pretinde că menţinerea restricţiilor are justificare economică. Gravă perturbare pe propria piaţă a muncii e o descriere prea generală - consideră semnatarii, care invocă respectarea tratatelor, dreptul la tratament egal şi pe cel de a locui şi lucra în alt stat membru.
"Pentru cei care se întreabă dacă românii şi bulgarii nu pot aştepta încă doi ani, răspunsul e "nu". Uneori, chiar şi o zi e prea mult când vorbeşti despre drepturile tale. Aş menţiona şi nevoia de consecvenţă. De ce bunurile şi capitalul pot circula liber către statele membre din sud-estul Europei, iar lucrătorii de aici nu pot ocupa locuri de muncă în vest?", a spus eurodeputatul Traian Ungureanu.
Muncitorii români au contribuit la PIB-ul european
Europarlamentarul Rovana Plumb a avertizat şi cu privire la consecinţele mai profunde ale menţinerii acestor restricţii.
"Într-o perioadă în care rasismul, xenofobia şi conflictele sociale se amplifică, e vital să garantăm coeziune socială în Europa, nu să folosim derogările de la drepturi fundamentale drept armă politică", a afirmat europarlamentarul.
Rovana Plumb i-a cerut comisarului pentru piaţa muncii, László Andor, detalii despre ţările care doresc menţinerea restricţiilor, iar acesta a răspuns că, deocamdată, e vorba despre Marea Britanie.
El a dat asigurări că va analiza riguros cerinţele, dar Comisia nu poate introduce noi criterii.
El s-a declarat de acord cu cei care spun că ţărilor în care rata şomajului e mică - Austria sau Olanda, de exemplu - le va fi foarte greu să ofere o justificare obiectivă a solicitării de menţinere a restricţiilor.
László Andor a pledat în favoarea ridicării acestora.
"Cred că e folositor să ne uităm la dezbaterile din Austria şi Germania, care au menţinut până anul acesta, în luna mai, restricţiile pentru ţările care au aderat în 2004. Aici, sentimentul a fost că au avut de pierdut. Economiile unora dintre ţările care doresc menţinerea restricţiilor au nevoie de forţă de muncă, iar oamenii de afaceri au arătat asta. Cred că politicienii înţelepţi vor acorda atenţie acestui aspect", a spus comisarul László Andor.
În favoarea menţinerii restricţiilor, a vorbit europarlamentarul britanic neafiliat vreunui grup politic, Nicole Sinclaire.
"Au fost britanici fără loc de muncă pentru că acel loc de muncă a fost luat de altcineva. Aceasta a reprezentat o presiune asupra sistemului nostru social. Pur şi simplu, suntem o insulă mică, nu avem suficient spaţiu şi nu avem suficiente locuri de muncă. Nu exclud beneficiile migraţiei lucrătorilor, dar fenomenul trebuie controlat în termenii noştri", a spus Nicole Sinclaire.
Potrivit studiilor realizate la nivel european, între 2004 şi 2009, lucrătorii români şi bulgari au contribuit la sporirea bugetelor Spaniei şi Italiei cu 1,7%, respectiv 1,3%.