Reprezentanţii băncilor sunt îngrijoraţi
Reprezentanţii băncilor sunt îngrijoraţi de impactul pe care l-ar avea o lege privind conversia creditelor din valută în lei.
Articol de Iulian Olescu, 04 Octombrie 2016, 13:38
Reprezentanţii băncilor sunt îngrijoraţi de impactul pe care l-ar avea asupra sistemului o lege privind conversia creditelor din valută în lei, la cursul din momentul acordării împrumuturilor.
Ei susţin că o astfel de lege ar avea efecte negative atât asupra condiţiilor de creditare, cât şi asupra apetitului acţionarilor băncilor de a mai investi în Romania.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu:
"În mod evident, nu putem să venim cu o cifră, pentru că fiecare dintre noi îşi calculează o astfel de cifră pentru banca pe care o conduce, luând în calcul cele mai defavorabile scenarii pe care le putem analiza şi la franc, şi la euro, şi cu curs, şi cu discount, şi cu ceea ce ar putea să fie în situaţia cea mai defavorabilă şi, de multe ori, ne uităm şi ne dăm seama că genul acesta de impact poate să fie la un nivel pe care noi să nu îl mai putem repara".
Recent, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Naţională, Eugen Rădulescu, declara că impactul unei conversii la curs istoric a creditelor în franci elveţieni asupra sistemului bancar s-ar ridica la 2,4 miliarde de lei, iar două bănci ar putea fi puse în mare dificultate.
Pe de altă parte, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre susţinătorii legii, susţine că varianta corectă este aceea a îngheţării cursului la nivelul celui din data încheierii contractului, eventual corectat cu o variaţie de cel mult 20%.