Reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă susţin că Guvernul ar putea reduce preţul la gaze naturale
În replică, reprezentanţii Ministerului Energiei contestă analiza, precizând că actul normativ respectiv nu împiedică micşorarea preţului.
Articol de Bogdan Isopescu, 06 Ianuarie 2023, 13:43
Reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă susţin că Guvernul ar putea reduce preţul deja plafonat la gaze naturale cu 30 de procente.
În opinia lor, ordonanţa care a plafonat preţul la gaze blochează această posibilitate. În replică, reprezentanţii Ministerului Energiei contestă analiza, precizând că actul normativ respectiv nu împiedică micşorarea preţului.
Producătorii de gaze naturale au fost obligați să vândă furnizorilor cu contracte pentru populație la prețul plafonat de 0,15 bani pe kilowat-oră.
La rândul lor, furnizorii sunt obligați să vândă către populație la prețul plafonat de maximum 0,31 de bani.
Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chiseliță, afirmă că, incluzând toate costurile de pe lanțul de livrare, gazele pentru populație ar putea ajunge la un plafon de cel mult 0,24 de bani și nu 0,31 de bani, de unde și solicitarea ca Guvernul să reducă acest plafon, care întreține un preț fals majorat pe piața contractelor de furnizare pentru populație.
În replică, furnizorii spun că analiza Asociației Energie Inteligentă este la premiza că toate gazele cumpărate de pe piață sunt plafonate la prețul de 0,15 bani, însă o bună parte din gaze sunt cumpărate la prețul pieței.
Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România: 0,15 bani este vorba de un preț angro, dar doar o parte din cantitatea necesară furnizorilor.
Reporter: Cât este acea parte?
Laurențiu Urluescu: Acuma de la furnizor la furnizor. Fiecare a primit de la producători o anumită cotă parte, acea cotă parte poate să fie de la 10% până la 50%, restul se achiziționează la prețul pieței.
Reporter: Ministerul Energiei nu are până acum o poziție oficială, dacă e fezabil sau nu să reducă plafoanele pentru gaze, însă reprezentanții ministerului spun că nimic nu-i poate împiedica pe furnizori să reducă aceste valori și asta pentru că ordonanța impune un prag maximal, ceea ce înseamnă că prețul nu este fix și poate varia în jos.