Reforma agricolă a UE, "prea complicată"
Curtea de Conturi europeană consideră că, în pofida reorganizării propuse, politica agricolă comună va continua să fie greu de administrat de agenţiile de plăţi şi de beneficiari.
17 Aprilie 2012, 16:40
Curtea de Conturi Europeană critică propunerea privind reforma politicii agricole comune (PAC).
Avizul publicat marţi de Curte arată că propunerile care vizează viitorul cadru bugetar 2014 – 2020 rămân prea complexe în ciuda încercărilor şi intenţiilor de simplificare.
Curtea consideră că, în pofida reorganizării propuse, aşa-numita PAC va continua să fie dificil de administrat de agenţiile de plăţi şi de beneficiari.
Printre problemele semnalate se mai află riscul de a fi efectuate plăţi către beneficiari care nu desfăşoară nici o activitate agricolă sau ca măsurile propuse să ducă la mai multe obligaţii administrative din partea instituţiilor naţionale sau a fermierilor.
Prea puţină performanţă
În opinia Curţii, deşi oficial Politica Agrară Comună e orientată înspre rezultate, analiza textului ar arăta ca ea rămâne, în esenţă, axată pe cheltuieli şi pe controlul acestora. Acest lucru ar arăta este orientată mai curând către aspectele de conformitate decât către cele de performanţă.
Curtea semnalează faptul că propuneile nu dau indicaţii cu privire la obiectivele concrete ale plăţilor directe efectuate către fermieri şi nu fac referire la rezultatele scontate sau la tipuri de indicatori pentru măsurarea acestor rezultate.
În opinia Comisiei Europene, obiectivele cheie ale propunerilor de reformă a PAC sunt
- susţinerea competitivităţii tuturor sistemelor agricole europene, în beneficiul securităţii alimentare;
- aşezarea bazelor pentru un nou tip de competitivitate, pe termen lung, în acelaşi timp economică şi ecologică;
- garantarea prezenţei unei agriculturi ce se dezvoltă armonios pe întregul teritoriu european;
- simplificarea PAC.
Comisia Europeană analizează avizul Curţii de Conturi şi îşi va prezenta punctual de vedere la finalizarea analizei.