Reducerea fiscalităţii, discutată de autorităţi cu FMI
Puterea susţine că reducerea contribuţiei la asigurări sociale pentru angajatori va fi acceptată de FMI iar opoziţia afirmă că măsura este nesustenabilă la buget.
Articol de Radiojurnal, 03 Iunie 2014, 18:41
Delegaţia FMI şi-a început astăzi misiunea de evaluare la Bucureşti cu o întâlnire, la parlament, cu membrii Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.
Principala problemă pe care guvernul o va aborda cu reprezentanţii Fondului este reducerea contribuţiei la asigurări sociale pentru angajatori.
Reprezentantul puterii, deputatul PSD Viorel Ştefan, a apreciat că instituţiile financiare internaţionale vor fi de acord cu această măsură.
"Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au spus că şi-au însuşit deja faptul că această măsură este necesară în România. Singura problemă ce urmează a fi clarificată este aceea legată de sustenabilitatea implementării unei astfel de măsuri.
"Deci, în cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul în care urmează să fie realizate veniturile bugetare şi garanţia că, prin reducerea fiscalităţii, nu se creează un gol de nesuportat", spune Viorel Ştefan.
Din opoziţie, democrat-liberala Andreea Paul susţine că măsurile propuse de guvern pentru reducerea fiscalităţii nu pot fi susţinute.
"Încasările foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclamă ori măsuri compensatorii prin taxe noi, ori tăieri suplimentare de cheltuieli bugetare.
"În concluzie, guvernul nu este pregătit pentru a susţine promisiunile pe care le-au făcut în zona diminuării CAS cu 5 puncte procentuale, creşterea pensiilor mici şi nici menţinerea TVA, pentru că TVA la pâine a fost redus temporar la 9%", spune Andreea Paul.