Recorduri istorice în această lună în România la preţurile la energie
Daniel Neguţ a discutat despre acest subiect pentru "Apel matinal" cu fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu.
Articol de Florin Lepădatu, 16 August 2017, 08:42
Avem recorduri istorice maxime în această lună în România la preţurile la energie electrică.
Preţurile au început să urce de la sfârşitul lui iunie, iar specialiştii spun că ar mai fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării.
În aceste condiţii, la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei s-a constituit o celulă de criză, ce va stabili un pachet de măsuri.
Mai multe surse din piaţă susţin încă că ar fi vorba despre înţelegeri între marii producători, ce ar jongla cu producţia de energie.
Din acest motiv Consiliul Concurenţei a început deja o anchetă pe această temă.
Daniel Neguţ a discutat despre acest subiect pentru "Apel matinal" cu fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu: "Preţul energiei a crescut pe bursă chiar la puţină vreme după ce populaţia a fost sfătuită să caute pe site-ul ANRE şi să-şi schimbe furnizorul de energie pentru a face economii.
Să fie o reacţie a bursei?
Răzvan Nicolescu: "Nu, nu cred că are vreo legătură una cu alta.
Populaţia are dreptul de a-şi alege furnizorul de mai mult timp.
Este bine însă ca oamenii să fie sfătuiţi corect în legătură cu beneficiile şi cu riscurile aferente unui astfel de proces.
În sensul că în momentul în care ai ieşit pe piaţa liberă şi ai încheiat un contract, nu te mai poţi întoarce, asta este legislaţia.
Şi atunci o să beneficiezi, dar o să fii afectat de fluctuaţiile pieţei mai mult decât atunci când statul are un rol important în stabilirea preţurilor."
Într-un fel, poate că e mai bine că s-a întâmplat acum aşa, pentru a vedea tocmai care sunt aceste riscuri şi la ce se poate ajunge.
Răzvan Niculescu: "Este un semnal de alarmă care trebuie să genereze nişte măsuri de prevenire pe viitor.
De exemplu, România are o mare vulnerabilitate, în sensul că noi nu avem o piaţă de derivate.
Adică, cei care furnizează energia, cei care o consumă nu pot să se asigure vizavi de aceste fluctuaţii de preţ care uneori au arătat că pot fi foarte, foarte mari."
Şi cine ar trebui să facă această educaţie ?
Vorbim de marea masă a populaţiei ?
Răzvan Niculescu: "Este rolul instituţiilor statului să facă această educare.
Este important ca fiecare cetăţean din România, dacă are o lămurire să poată să sune la un număr de telefon, să primească explicaţii, să primească informaţii de la autorităţile statului.
În acelaşi timp, este important să clarificăm această situaţie în care în România se tranzacţionează cantităţi foarte mari de energie de pe o zi pe alta şi atunci suntem, sistemic, o piaţă expusă unor riscuri care nu pot fi gestionate prin alte măsuri care există în alte pieţe."
Săptămâna trecută au existat întâlniri între ANRE şi Consiliul Concurenţei, tocmai pentru a realiza anumite mecanisme care să preîntâmpine asemenea lucruri ?
Ar fi posibile ?
Răzvan Niculescu: "Între ANRE şi Consiliul Concurenţei este bine să existe consultări.
Cred că ar trebui să se consulte şi cu cei de la Agenţia Europeană de Reglementare în Energie, pentru că şi ei au un rol în gestionarea funcţionării corecte a pieţei, dar lucrurile la care mă refer, în principal, sunt anumite lucruri sistemice pe care noi le avem sau cu care ne confruntăm.
Plec de la premisa că toţi operatorii din piaţă s-au comportat corect şi nu au încercat să manipuleze într-un fel piaţa, pentru că într-o astfel de ipoteză şi-ar asuma nişte riscuri foarte, foarte grave şi, sigur, e de competenţa Consiliului Concurenţei, în primul rând, sprijinit de ANRE să identifice dacă există astfel de comportamente.
Dar, chiar şi în lipsa unor astfel de comportamente, ceea ce vă spun este că România are nişte probleme sistemice.
O piaţă pentru ziua de mâine, nu mult prea mare, care atinge chiar 30-40 % din consumul total din anumite zile, o transparenţă excesivă care a început să genereze efecte perverse, în sensul că, în loc să aducă beneficii consumatorilor, a început să aducă deservicii consumatorilor, o lipsă a unei pieţe de derivate, toate aceste lucruri pe care vi le-am spus, coroborat cu o lipsă de informare cu care se confruntă consumatorii, ne fac mai vulnerabili decât sunt alţii în cazul unor volatilităţi mari constatate pe pieţele de enegie."
Şi, până la urmă, omul de rând care alege să schimbe furnizorul şi să ajungă pe piaţa liberă are vreo posibilitate de a fi protejat într-un fel ?
Răzvan Nicolescu: "El trebuie să fie în primul rând informat corect, trebuie să ştie foarte bine care sunt oportunităţile, care sunt avantajele unei astfel de decizii, dar care sunt şi riscurile şi punctele slabe într-o astfel de ipoteză, în cazul în care vor alege, mai devreme decât este prevăzut de legislaţie, să meargă în piaţa liberă.
Este foarte importantă această comunicare, ea trebuie să fie generată în primul rând de către autorităţi şi mă aştept şi mi-aş dori ca şi mijloacele de comunicare, cum ar fi Radioul public sau Televiziunea publică, să contribuie la acest proces de informare corectă a oamenilor, pentru că constat o lipsă foarte mare de informaţii."
S-ar putea ca la un moment dat foarte multă lume să apeleze la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a rezolva tocmai această problemă a creşterii preţurilor ?
Răzvan Nicolescu: "Este posibil, numai că trebuie să fim siguri că cei de la Protecţia Consumatorilor au cunoştinţe şi pot să înţeleagă corect fenomenul şi mi-aş dori să prevenim astfel de lucruri şi să nu ajungem acolo, iar lucrul acesta, vă repet, printr-o mai bună comunicare, se poate face, adică oameni mai bine informaţi sunt oameni care vor lua decizii mai bune, decizii în cunoştinţă de cauză."