Reconfigurarea industriei energetice
Mari companii energetice anunţă retragerea de pe piaţa din România în următorii doi ani.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Decembrie 2019, 08:03
Mari companii energetice anunţă retragerea de pe piaţa din România în următorii doi ani.
Printre acestea, compania multinaţională CEZ, cu sediul în Cehia, care va ieşi de piaţa energiei electrice, şi Exxon Mobile, care se va retrage din perimetrele de exploatare de la Marea Neagră.
Bogdan Isopescu vine cu detalii despre motivele acestor decizii, care ţin mai degrabă de conjunctura internaţională sau europeană: "Pe partea de energie electrică, CEZ a anunţat încă de la sfârşitul anului trecut că se va retrage pentru a consolida investiţiile din ţara de origine, respectiv Cehia.
În acest moment, CEZ deţine producţie, distribuţie şi furnizare de energie electrică.
Printre cele mai importante active sunt cele de la Fântânele, unde deţine cel mai mare parc eolian din Europa continentală.
Investiţia de peste un miliard de euro este în atenţia mai multor companii private sau cu participaţii de stat.
Conducerea CEZ anunţa că a primit scrisori neangajante din partea a peste 30 de companii care ar dori să înceapă negocierile.
Pe partea de petrol şi gaze, cea mai importantă ieşire din piaţă este cea a Exxon Mobile, care a decis să părăsească proiectul Neptun Deep de la Marea Neagră, proiect derulat alături de OMV Petrom.
O parte a activelor Exxon, până 20%, ar putea fi preluate de Romgaz, companie de stat care mai este implicată într-un proiect offshore, alături de Lukoil, proiectul Trident, unde deţine o cotă mai mică, de 12%.
Alături de conducta BRUA, proiectele de la Marea Neagră au o importanţă strategică pentru România, iar gazele naturale ar putea reconfigura întreaga industrie energetică a României în următorii 30 de ani.
Gazul este văzut de UE ca principală resursă de tranziţie către energia verde pentru că are emisii reduse de carbon şi poate fi utilizat pentru reducerea energiei electrice şi termice.
România are încă o producţie mare de energie pe bază de cărbune, cea mai scumpă energie din piaţă şi cea mai poluantă.
În perspectiva producţiei de la Marea Neagră, ţara noastră ar putea mări numărul termocentralelor pe bază de gaz.
În plus, ar putea face conversia centralelor pe cărbune către utilizarea gazului metan, reducând emisiile, preţul şi păstrând locurile de muncă."