"Războiul valutelor", evitat
Ministrul de finanţe britanic a atras atenţia, în a doua zi a reuniunii G20, că "lumea nu trebuie să facă greşeala de a folosi valutele ca instrument de război economic".
16 Februarie 2013, 13:39
Cele mai dinamice 20 de economii ale lumii dau sâmbătă, la reuniunea lor de la Moscova, mesajul că nu va fi un "război al monedelor", despre care se tot vorbise în ultima perioadă.
Aceste economii amână fixarea de noi obiective de disciplină bugetară drastică, constatând că relansarea creşterii economice e subminată de recesiune, cea din zona euro cu precădere.
"Lumea nu trebuie să facă greşeala de a folosi valutele ca instrument de război economic" - a atras atenţia ministrul de finanţe britanic, George Osborne, în a doua zi a reuniunii G-20 - grupul principalelor ţări bogate şi emergente, ce reprezintă 90% din volumul economiei globale.
Până nu demult, China era bănuită că menţine artificial yuanul peste valoarea lui firească, pentru a-şi creşte exporturile.
Recent, Rezerva Federală americană şi banca centrală japoneză sunt acuzate de politici având ca efect deprecierea dolarului şi a yenului, ce defavorizează partenerii comerciali ai Statelor Unite şi Japoniei.
În altă ipostază, unele state europene, între care Franţa pe un ton distinct, se plâng de pericolul că un euro prea puternic ar dăuna competitivităţii lor.
Şi tocmai pentru a evita ca nişte deprecieri competitive în lanţ să dea naştere "războiului valutelor", despre care se alimentau temeri, cele şapte mari puteri economice - G7 - au reafirmat marţea trecută, într-un comunicat, că lasă pe seama pieţei să regleze ratele de schimb.
Iar ministrul britanic George Osborne, citat de France Presse, se arată încredinţat că, da, G-20 va rezona cu acel comunicat, şi efectul va fi unul pozitiv.