Ratele la creditele bancare vor putea creşte cu cel mult 50% faţă de suma iniţială stabilită în contract
Consumatorii vor fi protejaţi prin plafonarea dobânzilor practicate de instituţiile financiare nebancare, pe scurt IFN-uri, şi prin limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 August 2024, 21:03
Consumatorii vor fi protejaţi prin plafonarea dobânzilor practicate de instituţiile financiare nebancare, pe scurt IFN-uri, şi prin limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care va intra în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Reporter: Cătălin Purcaru - ”Documentul prevede că ratele la creditele bancare vor putea creşte cu cel mult 50% faţă de suma iniţială stabilită în contract, iar instituţiile financiare nebancare nu vor putea percepe o rambursare mai mare decât dublul sumei împrumutate. Practic, pentru un împrumut de 10.000 de lei, suma maximă cerută înapoi nu poate depăşi 20.000 de lei. Totodată, recuperatorii de creanţe vor fi limitaţi să solicite sume rezonabile, fără excese.
Documentul mai prevede că, în cazul creditelor imobiliare, dobânda anuală efectivă poate depăşi cu cel mult opt puncte procentuale dobânda practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă, iar pentru creditele de consum - cu maximum 27 de procente. Imediat după intrarea legii în vigoare, măsurile se vor aplica pentru creditele în desfăşurare şi creanţele în executare, nu însă şi retroactiv pentru creditele sau creanţele deja achitate. Actul normativ va intra în vigoare după 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.”/editor Florin Lepadatu/