Rata dobânzii la care se pot împrumuta băncile comerciale rămâne neschimbată
Banca Naţională a decis miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, deşi rata inflaţiei a crescut în ultimul trimestru din 2024 mai mult decât se anticipase. S-a hotărât, de asemenea, păstrarea dobânzilor de la care se pot împrumuta băncile comerciale de la Banca Naţională la 7,5% pe an.
Articol de Iulian Olescu, 15 Ianuarie 2025, 18:41
Decizia de menţinere la actualul nivel la dobânzii cheie era anticipată de specialişti, care spun că Banca Naţională a României va acţiona în continuare prudent pentru a nu scăpa inflaţia de sub control, dar şi pentru a nu afecta creşterea economică.
Dragoş Cabat, analist financiar: Decizia de astăzi e una absolut normală, având în vedere că este o perioadă de foarte mari incertitudini interne şi internaţionale. În momentul de faţă nu avem încă un buget, nu avem încă un plan de a reduce deficitul bugetar. Datoria publică creşte în continuu, de la o lună la alta, tocmai ca să acopere acest deficit bugetar. Avem şi deficit comercial. Nu se ştie dacă vor creşte taxele sau nu vor creşte, dacă şi în ce formă vor scădea cheltuielile publice.
În plus, inflaţia a crescut în ultimele trei luni din 2024. Creşterea economică este foarte redusă, continuă războiul din Ucraina, iar în Uniunea Europeană există incertitudini la nivel politic în câteva ţări importante, aşa încât BNR a acţionat prudent şi nu a redus, dar nici nu a crescut dobânda-cheie, spune Dragoş Cabat.
El crede că şansele ca Banca Centrală să scadă dobânda de politică monetară pe parcursul acestui an sunt destul de reduse, având în vedere contextul intern şi internaţional.