Rata anuală a inflaţiei, "la minimul ultimului an"
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,41 la sută, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Articol de Sorin Solomon, 12 August 2013, 12:40
Preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,34 la sută faţă de luna anterioară, după ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6 procente, cele mai mari reduceri fiind înregistrate la conserve de legume şi fructe.
Preţurile de consum nu au mai scăzut din iunie 2012, când au consemnat o diminuare de 0,04% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din august 2012, când s-a situat la 3,88%. În noiembrie 2012, rata anuală a inflaţiei s-a situat la un nivel apropiat, dar uşor mai ridicat, de 4,56%.
În schimb, ţigările şi energia electrică s-au scumpit cel mai mult, preţurile urcând cu peste 8, respectiv 5 procente, iar în ceea ce priveşte serviciile principala creştere, de aproape 9 la sută, este cea cu apa, canalizarea şi salubritatea.
De la începutul anului, cumulat pe şapte luni, preţurile au crescut cu 1,72% - la produse nealimentare cu 3,21%, iar la servicii cu 1,88%, în timp ce alimentele s-au ieftinit cu 0,12%.
Banca Naţională a României a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor.
Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.
"Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015", a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei.