Raportul anual privind riscul de ţară prognozează o uşoară îmbunătăţire a creşterii economiei mondiale
Într-un context geopolitic tot mai incert, Raportul anual privind riscul de ţară, publicat la Paris de compania COFACE, expert mondial în politica riscurilor, prognozează o uşoară îmbunătăţire a creşterii economiei mondiale de 2,7% faţă de 2,6%, cât estima anterior.
Articol de Radio România Actualităţi, 06 Februarie 2025, 10:31
Într-un context geopolitic tot mai incert, Raportul anual privind riscul de ţară, publicat la Paris de compania COFACE, expert mondial în politica riscurilor, prognozează o uşoară îmbunătăţire a creşterii economiei mondiale de 2,7% faţă de 2,6%, cât estima anterior. Anul 2025 ar urma să confirme divergenţa dintre economia americană, în creştere solidă, şi cea a zonei euro confruntată cu o fragmentare multiplă: financiară, energetică, socială şi de securitate.
Această situaţie se va reflecta şi în economia României, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman: ”Între atuurile României din punct de vedere economic, raportul remarcă apropierea de zona euro, potențialul agricol mare, dependența energetică moderată, o industrie diversificată și competitivă datorită mâinii de lucru ieftine. La aspecte negative sunt menționate situația politică instabilă, decalaje regionale mari la nivel de educație, asistență medicală și transporturi, birocrația, corupția și lipsa de eficiență a serviciilor publice, natalitatea redusă și imigrația tinerilor.
Cum apasă moștenirea lui 2024 asupra noului an și ce perspective economice are țara noastră, aflăm de la Anca Dan, director în cadrul grupului pentru raportul COFACE privind riscul de țară.
Anca Dan: ”România rămâne expusă tuturor evoluțiilor care se întrevăd pe piața europeană, unde estimăm în anul 2025 că activitatea va rămâne destul de scăzută. Cererea externă fiind în scădere, România se poate confrunta cu o scădere inerentă a Produsului Intern Brut. Cealaltă mare vulnerabilitate rămâne partea de sustenabilitate fiscală și știm că agențiile de rating au impus deja o scădere a ratingului României, iar încă o scădere ar însemna o mare problemă pentru datoria în valută a României. Ne uităm cu destul de multă îngrijorare, mai ales la evoluția cursului de schimb. O scădere a valorii leului pe piețele străine ar însemna de fapt un serviciu al datoriei mult, mult mai dificil pentru România.”/editor Florin Lepadatu/