Rămâi cu indemnizaţia de şomer chiar dacă ţi-ai găsit un loc de muncă
Finlanda lansează în premieră în Europa un proiect pilot privind plata unui venit garantat.
Articol de RADOR, 03 Ianuarie 2017, 09:27
Finlanda a devenit prima ţară din Europa care plăteşte cetăţenilor fără un loc de muncă un venit lunar, în sumă de 560 de euro, în cadrul unui experiment social prin care speră să reducă birocraţia, să reducă sărăcia şi să încurajeze statutul de salariat.
Olli Kangas, din cadrul agenţiei guvernamentale finlandeze KELA, organism responsabil cu serviciile de asistenţă socială din ţară, a declarat luni că acest experiment ce se va derula timp de doi ani şi de care beneficiază două mii de cetăţeni aleşi la întâmplare, a luat startul la 1 ianuarie.
Cei selectaţi pentru experiment vor primi lunar 560 de euro, fără a li se condiţiona modalitatea de cheltuire. Suma va fi dedusă din orice altă formă de ajutorare de care aceştia beneficiază deja.
Potrivit datelor oficiale, venitul lunar mediu în sectorul privat din Finlanda este 3500 de euro.
Kangas a declarat că ideea principală este eradicarea "problemei intimidării" printre şomeri.
Experimentul îşi propune să ajute oameni să scape de frica "de a pierde ceva", adăugând că persoanele selectate ar primi în continuare suma de 560 de euro chiar şi după găsirea unui loc de muncă.
Un şomer ar putea, în prezent, să refuze un venit minim sau o slujbă temporară de frica pierderii parţiale a ajutoarelor financiare acordate de sistemul de asistenţă socială finlandez.
"Este foarte interesant să vedem schimbările comportamentale", a declarat domnul Kangas.
Rata de şomaj în Finlanda, o naţiune ce numără 5,5 milioane de locuitori, a fost de 8,1 procente în noiembrie, circa 213 mii de persoane fiind şomeri, rată neschimbată faţă de cea înregistrată anul trecut.
Acest proiect pilot face parte dintr-un pachet de măsuri al guvernării de centru-dreapta a premierului Juha Sipila care şi-a propus să combată problema şomajului.
Kangas a precizat că experimentul plăţii unui venit garantat ar putea fi extins ulterior şi către alte categorii, cum ar fi liber-profesioniştii, micii întreprinzători sau angajaţii cu timp parţial de lucru.