Protestate ale angajaţilor fabricii Nestle din Timişoara
Angajaţii fabricii Nestle din Timişoara au protestat astăzi, la poarta întreprinderii, nemulţumiţi de refuzul companiei de a acorda pachetele salariale compensatorii solicitate.
Articol de Radu Dobriţoiu, 18 Martie 2019, 20:13
Angajaţii fabricii Nestle din Timişoara au protestat astăzi, la poarta întreprinderii, nemulţumiţi de refuzul companiei de a acorda pachetele salariale compensatorii solicitate, după ce patronatul a anunţat închiderea liniilor de producţie. Conform sindicaliştilor, aproape 350 de angajaţi ar urma să-şi piardă locurile de muncă până la sfârşitul lunii mai. Protestul va continua în fiecare zi, până vineri, iar sindicaliştii vor încerca să obţină medierea conflictului la Ministerul Muncii.
Corespondentul RRA Alina Bujancă a vorbit cu protestatarii:
-: După 15 ani, după 20 de ani de activitate să ne dea şi nouă ceea ce am solicitat, în banii noştri româneşti, nu cerem altceva.
- Dorim mai multe salarii compensatorii, decât ni s-a propus. Cu o vechime de 22 de ani în fabrica Nestle ni s-au promis 13 salarii maxime, ceea ce este foarte puţin.
Bolovan Ovidiu, preşedinte Sindicatului Nestle România: Protestăm din cauza faptului că nu am reuşit să ne înţelegem cu conducerea vizavi de lichidarea acestei fabrici. După 19 ani de muncă să vină fabrica să-mi dea zece salarii. Este groaznic, comparativ cu colegii noştri din Europa, care obţin drepturi mai uşoare şi mai bine pentru ei. Mai exact s-au închis de anul trecut încoace multe fabrici în Germania, Franţa. Peste tot s-au obţinut sume mari de bani. Li s-au acordat 50-40-60 de salarii, funcţie de ţară, funcţie de puterea economică a fiecărei ţări. Noi am cerut în ultima noastră adresă pe care i-am înaintat-o companiei până la 50 de salarii, exact cum au făcut şi colegii noştri de dincolo.
Drago? Frumosu, pre?edintele Federa?iei na?ionale sindicatelor din industria alimentară: Mi se pare nefiresc ca reprezentanţii companiei din România să ne spună suntem în România, nu suntem în UE, ceea ce este foarte trist şi foarte grav. Înseamnă că România este considerată în continuare groapa de gunoi, iar noi suntem nişte slcavi pe plantaţie.
Compania elveţiană Nestle a anunţat, în ianuarie, intenţia de a închide fabrica din Timişoara şi a precizat că a demarat procedurile de negociere cu sindicatul pentru a găsi soluţiile potrivite pentru cei care vor fi concediaţi.
TRANSCRIERE RADOR