Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Promisiunile electorale, "provocarea anului 2012"

Guvernatorul BNR a afirmat că principala provocare pentru anul 2012 este dacă societatea românească şi clasa politică vor reuşi să iasă din tiparul ciclurilor electorale precedente, marcate de promisiuni desprinse de realitate.

Promisiunile electorale, "provocarea anului 2012"
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Reuters.

Articol de Iulian Olescu, 04 Octombrie 2011, 19:34

Componenta de asistenţă socială din partea statului trebuie să scadă în perioada următoare, e de părere Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului băncii centrale.

Afirmaţia a fost făcută marţi, în timpul unui seminar economic, şi pare o continuare a unor recente declaraţii venite din partea preşedintelui şi primului ministru, care vorbeau de necesitatea de recalibrare în jos a ajutoarelor sociale susţinute de la buget.

Numai prin astfel de reduceri şi redirecţionarea fondurilor spre investiţii care să aducă şi locuri de muncă poate fi găsită o cale de ieşire sănătoasă din criză, au fost de părere majoritatea participanţilor la seminarul de marţi.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că politicienii nu trebuie să se lase luaţi de val în această perioadă pre-electorală.

"Principala preocupare pentru anul viitor e dacă societatea şi clasa politică vor reuşi să iasă din tiparul precedentelor cicluri electorale, cu promisiuni mai mult sau mai puţin desprinse de realitate", a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a precizat, în primul rând, că într-o perioadă de criză măsura în care statele sunt afectate este dată în principal de vulnerabilităţile interne ale fiecăruia şi a punctat faptul că, din păcate, oricâte lecţii ne-ar oferi criza, memoria socială este destul de scurtă şi pericolul de a repeta greşelile trecutului este relativ mare.

Lecţia supraîndatorării statelor

Guvernatorul BNR a dat exemplul supraîndatorării statelor, o lecţie ce ar trebui neapărat învăţată.

"Problema actuală din unele ţări - că nu este chiar o criză globală, sunt regiuni ale globului, Asia, dar creşterea economică este extrem de rapidă - este exact supraîndatorarea statelor, a guvernelor în perioadele de avânt, înainte de declanşarea crizei, ceea ce a pus guvernele actuale, de exemplu guvernele din Europa, în situaţia de a nu se mai putea îndatora suplimentar.

"Deci nu mai pot să aplice soluţia lui Keynes, dar soluţia lui Keynes spunea în mod clar: "Conservaţi-vă capacitatea de intervenţie înainte de criză"", a precizat Mugur Isărescu.

A spune că finanţarea deficitului bugetar este floare la ureche e o greşeală, a adăugat guvernatorul Băncii Centrale.

Mugur Isărescu a menţionat şi soluţia vehiculată frecvent în mass-media de diverşi analişti, şi anume reducerea taxelor, întrebându-se retoric de unde se poate asigura finanţarea pentru o astfel de măsură.

"Ce poate să fie, de exemplu, mai serios, să nu zic mai grav pentru România, decât să declanşeze o paletă de stimuli fiscali pe care să nu o poată sprijini, că în şase luni sau mai poate chiar mai repede, în câteva luni, de la lansarea pachetului constată că nu are finanţare.

"În fapt, aceasta este problema oricărui cerc vicios şi a oricărei dileme. Soluţii care par simple, contribuţiile sociale trebuie să fie scăzute, ca să avem creştere economică, impozitele trebuie să fie scăzute, cheltuielile bugetare trebuie majorate, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că sunt lucruri care pot să eşueze din primele şase luni", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai atras atenţia şi asupra pericolului lăsării nefinalizate a unor investiţii publice şi a îndreptării fondurilor rezultate către o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, de exemplu.

Mugur Isărescu a precizat că orice investiţie publică neterminată, îngreunează şi mai mult procesul de prioritizare a investiţiilor şi are efecte foarte limitate asupra economiei.

Guvernatorul BNR a mai punctat faptul că principala provocare pentru anul 2012 este dacă societatea românească şi clasa politică vor reuşi să iasă din tiparul ciclurilor electorale precedente, marcate de promisiuni mai mult sau mai puţin desprinse de realitate.

Economie 01 Aprilie 2025, 11:15

Scad ratele la creditele cu dobândă variabilă

Este consecința scăderii valorii trimestriale a IRCC, anunțată de BNR pentru următoarele trei luni.

Scad ratele la creditele cu dobândă variabilă
Economie 01 Aprilie 2025, 08:02

834 de primării se pot înscrie în Programul "Rabla pentru sobe"

Este vorba despre unităţile administrativ-teritoriale care figurează pe lista oficială a localităţilor din zona montană.

834 de primării se pot înscrie în Programul "Rabla pentru sobe"
Economie 31 Martie 2025, 13:08

România traversează o perioadă plină de provocări

Declarația îi aparține viceguvernatorului Băncii Naționale, Cosmin Marinescu.

România traversează o perioadă plină de provocări
Economie 31 Martie 2025, 07:43

În ultimii ani, tot mai mulţi români au decis să investească în aur

Preţul aurului a atins un nou maxim istoric săptămâna trecută, ajungând la o cotaţie de 456,5 lei, în creştere cu aproape 3...

În ultimii ani, tot mai mulţi români au decis să investească în aur
Economie 29 Martie 2025, 12:15

Preţ record pentru un gram de aur

Românii au tendința de a investi mai mult în aur decât în alte instrumente financiare.

Preţ record pentru un gram de aur
Economie 28 Martie 2025, 18:36

România, alături de Bulgaria şi Ungaria, a înregistrat anul trecut cele mai mici costuri pentru ora de muncă

Țara noastră a înregistrat în 2024 cele mai mari creşteri ale plăţilor salariale şi non-salariale din întreaga Uniune...

România, alături de Bulgaria şi Ungaria, a înregistrat anul trecut cele mai mici costuri pentru ora de muncă
Economie 28 Martie 2025, 18:11

Extrase de carte funciară gratuite pentru proprietarii de terenuri şi imobile

Proprietarii de terenuri şi imobile vor putea obţine, gratuit, extrasele de carte funciară, din 7 aprilie de la ghişeu şi din...

Extrase de carte funciară gratuite pentru proprietarii de terenuri şi imobile
Economie 27 Martie 2025, 18:16

Reglementări comunitare în scopul reducerii prețului energiei pentru populație

Executivul european a deschis luna aceasta două proceduri de infringement la adresa țării noastre privind reducerea prețului...

Reglementări comunitare în scopul reducerii prețului energiei pentru populație